Yargıtay Kararı 8. Ceza Dairesi 2021/10193 E. 2023/4387 K. 07.06.2023 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2021/10193
KARAR NO : 2023/4387
KARAR TARİHİ : 07.06.2023

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme, hakaret, tehdit
HÜKÜMLER : Beraat -Ceza verilmesine yer olmadığına

Sanık ve suça sürüklenen çocuk hakkında kurulan hükümlerin; karar tarihi itibarıyla temyiz edilebilir olduğu, karar tarihinde yürürlükte bulunan usul hükümlerine göre gerekçe bölümünün (A) bendinde açıklaması dışında temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteğinin süresinde olduğu, ve reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle gereği düşünüldü:

I. HUKUKÎ SÜREÇ
1. Birecik Cumhuriyet Başsavcılığının 04.11.2014 tarihli iddianamesi ile sanık … hakkında hakaret ve genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, suça sürüklenen çocuk … hakkında da Birecik Cumhuriyet Başsavcılığının 02.07.2014 tarihli iddianamesi ile tehdit ve hakaret suçlarından ayrı ayrı dava açılmış, ardından birleştirme kararı verilmiştir.
2. Birecik Asliye Ceza Mahkemesinin 18.04.2016 tarihli kararı ile sanık … hakkında genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçundan beraatine, hakaret suçundan ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir. Suça sürüklenen çocuk … hakkında ise tehdit suçundan beraat, hakaret suçundan ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

II. TEMYİZ SEBEPLERİ
Katılan vekilinin temyiz istemi, sanıkların eylemlerinin suç oluşturduğu halde beraat ve ceza verilmesine yer olmadığına şeklinde kararlar verildiğine ilişkindir.

III. OLAY VE OLGULAR
Dava konusu olay sanık … ve suça sürüklenen çocuk …’in komşuları olan aynı zamanda da husumetli oldukları katılan ile tartıştıkları sanığın ve suça sürüklenen çocuğun ”Ananızı, sülalenizi, sizi sinkaf ederim” şeklinde hakaret içerikli sözler söyledikleri, suça sürüklenen çocuk …’in ”sizi keseceğim,öldüreceğim” şekilde tehditte bulunduğu, sanık …’in evinden av tüfeğini alıp havaya doğru 3 el ateş ettiği iddiasına ilişkindir.

IV. GEREKÇE
Müşteki …’in 29.6.2015 tarihli duruşmada katılma talebinde bulunmasına rağmen bu konuda karar verilmeden hüküm kurulmuş ise de; 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun(5271 sayılı Kanun) 260 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereği katılma isteği karara bağlanmamış ve katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunanlar için kanun yolları açık olduğundan, aynı Kanun’un 237 nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca müştekinin katılma talebinin ve temyiz başvurusunun kabulü gerekmektedir.
A. Sanık … hakkında genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçundan kurulan hüküm yönünden
Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçundan açılan davada suçtan doğrudan zarar görmeyen müştekinin, davaya katılma hakkı bulunmadığı ve mahkeme tarafından da katılma kararı verilmiş olmasının hükmü temyiz hakkı vermeyeceği anlaşılmıştır.
B. Sanık … hakkında hakaret suçundan kurulan hüküm yönünden
Hakaret suçunun karşılıklı gerçekleştirdiğine yönelik kabulünde isabetsizlik görülmemiş olup yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, Mahkemenin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre, katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz sebebinin reddine karar verilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

C. Suça sürüklenen çocuk … hakkında kurulan hükümler yönünden
1. Suça sürüklenen çocuğun üzerine atılı suçlar için öngörülen cezanın türü ve üst haddine göre, 5237 sayılı Kanunun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ve ikinci fıkrası gereği 5 yıl 4 ay olağan zamanaşımı süresinin öngörüldüğü anlaşılmıştır.
2. 5237 sayılı Kanun’un 67 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca zamanaşımı süresini kesen son işlemin 18.12.2014 tarihli savunması olduğu ve bu tarihten, temyiz inceleme tarihine kadar, 5 yıl 4 aylık olağan zamanaşımı süresinin gerçekleşmiş olduğu belirlenmiştir.

V. KARAR
A. Sanık … hakkında genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçundan kurulan hüküm yönünden
Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçundan doğrudan zarar görme olasılığı bulunmayan müştekinin bu suçtan açılan davaya katılma hakkı bulunmadığından ve katılma kararı verilmiş olması da temyiz hakkı vermeyeceğinden; şikayetçi vekilinin temyiz isteminin 1412 sayılı Kanun’un 317 nci maddesi gereğince REDDİNE,
B. Sanık … hakkında hakaret suçundan kurulan hüküm yönünden
Gerekçe bölümünde (B) bendinde açıklanan nedenlerle Birecik Asliye Ceza Mahkemesinin 18.04.2016 tarihli kararında katılan vekili tarafından öne sürülen temyiz sebepleri ve dikkate alınan sair hususlar yönünden herhangi bir hukuka aykırılık görülmediğinden katılan vekilinin temyiz sebeplerinin reddiyle hükmün Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle ONANMASINA,
C. Suça sürüklenen çocuk … hakkında kurulan hükümler yönünden
Gerekçe bölümünde (C) bendinde açıklanan nedenle Birecik Asliye Ceza Mahkemesinin 18.04.2016 tarihli kararına yönelik katılan vekilinin temyiz isteği yerinde görüldüğünden hükümlerin, 1412 sayılı Kanun’un 321 inci maddesinin birinci fıkrası gereği BOZULMASINA, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden aynı Kanun’un 322 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin verdiği yetkiye dayanılarak suça sürüklenen çocuk hakkındaki kamu davalarının 5271 sayılı Kanun’un 223 üncü maddesinin sekizinci fıkrası gereği gerçekleşen zamanaşımı nedeniyle, Tebliğnameye aykırı olarak, oy birliğiyle DÜŞMESİNE,
Dava dosyasının, Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 07.06.2023 tarihinde karar verildi.