Yargıtay Kararı 8. Ceza Dairesi 2014/29566 E. 2015/13421 K. 11.03.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2014/29566
KARAR NO : 2015/13421
KARAR TARİHİ : 11.03.2015

Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Bilişim suçu
HÜKÜM : Beraat

Gereği görüşülüp düşünüldü:

“Bilişim sistemine girmek”, bir bilişim sisteminde bulunan verilerin bir kısmına veya tamamına, fiziken ya da uzaktan başka bir cihaz yoluyla erişilmesidir. Erişimi gerçekleştirmek için gevşek güvenlik önlemlerinden faydalanılabileceği gibi, var olan güvenlik önlemlerindeki boşluklar da kullanılabilir. Ağ üzerinden virüsler (komik resimler, kutlama kartları veya ses ve görüntü dosyaları gibi ekler halinde), truva atı (trojan horse), macro virüsü, solucanlar gibi kullanılarak veya sistemin açık kapıları zorlanarak giriş yapılabilir. Bilgisayar veri ve sistemlerine yapılan izinsiz giriş, aynı zamanda, “bilgisayara tecavüz”, “kod kırma” ya da “bilgisayar korsanlığı” olarak da tanımlanmaktadır. Suçun, başkasına ait bilgisayarın açılarak içindeki verilerin görülmesi biçiminde olabileceği gibi, bir ağ aracılığıyla bilişim sisteminde oturum açılması yoluyla da işlenebilir. Girmede, iletişimin kablolu veya kablosuz olması ile mesafenin yakın ve uzak olması arasında da fark yoktur. Bir bilişim sistemine e-posta veya dosya gönderilmesi durumunda, bilişim sistemine girme söz konusu olmayıp yalnızca veri gönderildiğinden, bu durum girme kapsamında düşünülemez. Mağdurun kişisel bilgi- sayarına ait işletim sistemine bir başka internet kullanıcısının, mağdurun rızası olmaksızın girmesi de suç oluşturacaktır.

E-posta adresi kullanıcısının erişiminin engellendiğine ilişkin şikayeti üzerine öncelikle erişimi engellenen adresin ve sanığa ait olduğu iddia olunan e-mail adresinin sanığa ve şikayetçiye ait olup olmadığı saptanmalı, bu husus ilgili internet sağlayıcısından sorularak adreslerin oluşturulma tarihi, kim tarafından oluşturulduğu ve
IP (internet Protokolu) numarası sorulmalıdır. Microsft Corporation’den de erişimin engellediği iddia olunan tarih/tarihler ve takip eden günlerde şikayetçinin e-mail adresine giriş yapılıp yapılmadığı, erişim sağlanmışsa IP bilgileri, bu tarihler itibariyle e-mail adre sine ait şifrenin değiştirilip değiştirilmediği, değiştirilmiş ise ne zaman ve hangi IP numarası ile yapıldığı araştırılmalıdır. IP adresi kayıt bilgilerinden, ilgili Telekom Müdürlüklerinden, sisteme giriş yapan veya başarısız olan IP numaraları kullanıcılarının adres ve telefon bilgileri istenmeli, aynı şekilde sanığa ait olduğu iddia olunan e-mail adresini kullanan IP numaraları saptanıp adres ve telefon bilgileri de istenmelidir.

Erişimin sağlanamaması halinde, giriş yapmak isteyenler arasında şika- yetçinin de bulunup bulunmadığının IP numarasından tespit edilerek iddianın doğruluğu belirlenmelidir.

Şikayetçi ve sanığın bilgisayarlarına veya akıllı cep telefonlarına el konulup hard diskleri incelenerek aralarında bağlantı ve veri akışı olup olmadığı saptanıp ele geçirilen adresten bir başka adrese yazı veya görüntü gönderilmiş ise, bu olaya ilişkin bilgi sahipleri ile ele geçirilen adres kullanılarak ulaşılan adres sahipleri varsa tanık olarak dinlenmelidir.

Somut olayda; msn ve facebook adreslerine ait şifreleri kırarak facebook sayfasına girilip kullanıldığının iddiasıyla açılan davada; sanığın, cep telefonunda usb girişli kablosuz modem kullanılması nedeniyle başkaları tarafından da internete giriş yapılabildiğini, bu şekilde bahsi geçen facebook ve msn hesaplarının şifrelerinin de kırıl mış olabileceğini, katılanı tanımadığını ve facebook ya da msn adreslerinin şifresini kırmadığını savunması, microsoft tarafından tespit edilen IP numaralarında sanık dışında başkalarının da IP numaraları olup haklarında soruşturmalar olduğu ve gelen cevabın suç tarihi dışındaki tarihleri kapsadığı dikkate alındığında, katılana ait suça konu msn-face- book adreslerine ait şifrelerin değiştirilme tarihi ile saati ve suç tarihinde giriş yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa IP numaraları ile kime ait olduklarının saptanması ve kendisinin başkalarına ait hesaplara girişinin olup olmadığının belirlenmesi açısından ilgili internet sağlayıcısından bilgi istenmesi için ilgili şirkete yazı yazılması, sanık dışında giriş yaptığı tespit edilenler hakkında açılan soruşturmaların akıbetlerinin araştırılması, sanıkla şika- yetçiye ait bilgisayar ve cep telefonları getirtilip incelettirilerek tüm deliller toplan- dığında uzman bilirkişiden görüş alınmak suretiyle değerlendirme yapılıp sonucuna göre hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken, eksik incelemeye dayanarak yazılı şekilde hüküm kurulması,

Yasaya aykırı, C.Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 11.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.