Yargıtay Kararı 7. Hukuk Dairesi 2022/683 E. 2022/2072 K. 16.03.2022 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2022/683
KARAR NO : 2022/2072
KARAR TARİHİ : 16.03.2022

7. Hukuk Dairesi
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVALILAR : … vd.

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 12/01/2015 gününde verilen dilekçe ile İcra ve İflas Kanununun 121. maddesine dayalı ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 18/11/2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılardan … tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:

_ K A R A R _

Dava, İcra ve İflas Kanununun 121’nci maddesi uyarınca alınan yetki belgesine dayalı olarak açılan ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
Davacı vekili, davalılardan …’nın borçlarından dolayı Çorum 3. İcra Müdürlüğünün 2010/2502 Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlattıklarını, tüm uyarılara rağmen takip konusu borcun ödenmediğini, borçluya murisinden intikal edecek hisseleri nedeniyle …,… 141 ada 25, 213 ada 1 ve 232 ada 2 parsel sayılı taşınmazlar hakkında ortaklığın giderilmesi davası açmak üzere Çorum İcra Hukuk Mahkemesinin 2014/222-229 E-K sayılı dosyası ile taraflarına yetki verildiğini bu nedenle dava konusu taşınmazlar üzerindeki ortaklığın mümkünse aynen taksim olmadığı takdirde satılarak giderilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile dava konusu 8 taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalılardan … temyiz etmiştir.
Borçlunun elbirliği halinde ortak olduğu taşınmazlarda borçlu ortağın alacaklısı İcra Hakimliğinden İcra İflas Kanununun 121. maddesine göre alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bunun için icra hakiminden yetki belgesi alınması zorunludur. İcra hakiminden yetki belgesi almadan doğrudan doğruya veya yetkisi olmayan icra müdürünün verdiği yetki belgesine dayanılarak dava açılması halinde dava hemen reddedilmeyip davacı tarafa icra hakiminden yetki belgesi almak üzere süre verilmelidir.
İcra mahkemesinden alınan yetkiye dayalı olarak açılan davalarda kural olarak borçlu ortağın mülkiyet hakkının elbirliği mülkiyetine konu olması gerekir.
Somut uyuşmazlıkta, Ulusal Yargı Ağı Platformu’ndan (UYAP’tan) kontrol edilen güncel tapu kayıtlarına göre; dava konusu taşınmazlarda taraflar arasındaki mülkiyet ilişkisinin müşterek mülkiyete çevrildiği anlaşılmakla mahkemece güncel tapu kayıtları ilgili tapu müdürlüğünden getirtilerek taşınmazlarda borçlunun müstakil payı olup olmadığı kontrol edilerek mevcut olması durumunda alacaklı davacı tarafından haczedilen müstakil payların doğrudan icra yoluyla satışı istenebileceğinden, davacının bu davayı açmakta hukuki yararı kalmadığı değerlendirilmek suretiyle karar verilmesi gerektiğinden hükmün bu nedenle bozulmasına karar verilmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı …’nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 16.03.2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.