YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/41024
KARAR NO : 2015/24371
KARAR TARİHİ : 07.12.2015
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : Alacak
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle davacı vekilinin sunduğu dilekçede mahkeme kararının hangi nedenlerle bozulması gerektiğine dair neden bildirilmemiş olması, Dairemizce gerekçeli olarak temyiz edilen dosyalarda da incelemenin belirtilen nedenlere bağlı kalınarak yapılması, mahkeme kararında Dairemizce kamu düzenini ilgilendiren ve re’sen bozma nedeni yapılmasını gerektirecek bir hata bulunmadığının anlaşılması ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine.
2-Davacı, davalı işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışırken iş akdinin işveren tarafından haksız olarak feshedildiğinden bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
Davalı, davacının iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini, tüm haklarının ödendiğini hiçbir alacağı olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir
Mahkemece, davacının iş akdinin haklı neden olmadan feshedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
İşçinin fazla çalışma ücretine hak kazanıp kazanamayacağı noktasında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 41 inci maddesine göre haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır.
Yine işçilerin gece çalışmaları Yasanın 69 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca günde yedibuçuk saati geçemez. Yasada belirtilen bu süre günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın bir sınırını oluşturur. Gece çalışmaları yönünden haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa dahi, günde yedibuçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir. Dairemizin kararı bu yöndedir.
Somut olayda, davacı fazla mesai alacağının ödenmediğini iddia ederken davalı fazla çalışma yapılmadığını savunmuştur. Dinlenen tanık beyanlarından güvenlik görevlisi olarak çalışan davacının haftanın 6 günü, 12’şer saatlik vardiya sistemine göre bir hafta gündüz bir hafta gece vardiyasında çalıştığı anlaşılmaktadır. Hükme esas alının bilirkişi raporunda davacının fazla çalışma hesabı, 6 aylık dönemler halinde yapılmıştır. Bu hesaplama usulü, yasal düzenlemeye de fazla çalışmanın haftalık olarak hesaplanacağı yönündeki yerleşik yargı kararlarına da aykırı olup rapor bu haliyle hükme esas alınmaya elverişli değildir. Mahkemece yapılacak iş, fazla mesai alacağını haftalık olarak hesaplayan yeni bir rapor alarak çıkacak sonuca göre, kararı davacının temyiz etmemesi nedeniyle davalı yararına oluşan usuli kazanılmış hakka da dikkat ederek, bir karar vermekten ibarettir.
O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 07.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.