Yargıtay Kararı 7. Hukuk Dairesi 2015/36218 E. 2015/19882 K. 20.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/36218
KARAR NO : 2015/19882
KARAR TARİHİ : 20.10.2015

Mahkemesi : Mersin 5. İş Mahkemesi
Tarihi : 21/05/2015
Numarası : 2015/116-2015/346

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay’ca incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı, feshin geçerli nedenlere dayanmadığı belirtilerek feshin geçersizliğine, işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretine karar verilmesini istemiştir.
Davalı şirket vekili, iş sözleşmesinin işyeri kapatma nedeniyle geçerli olarak feshedildiğini savunurken davalı Belediye vekili ise İdareye husumet yöneltilemeyeceğini savunmuştur.
Mahkemece, yapılan feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesiyle feshin geçersizliğine, davacı işçinin işe iadesine karar verilirken, işe başlatılmama tazminatı davacı işçinin 5 aylık ücreti tutarında belirlenmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 21.maddesi uyarınca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir. Dairemizin yerleşik uygulaması gereği, iş güvencesi niteliğindeki bu tazminat işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmelidir. Maddenin alt ve üst sınırları aşılamaz. Üst sınırın aşılmasının tek istisnası 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31.maddesindeki sendikal nedenle yapılan fesihlerdir. Bu maddede sendikal neden halide işe başlatmama tazminatının işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirleneceği açıklanmıştır.
Dosya içeriğine göre davacının yaklaşık 3,5 yıllık kıdemi olduğu anlaşılmıştır.
İş sözleşmesinin geçerli neden olmaksızın feshedildiği anlaşılmış olup davacının işe iadesine karar verilmiş olması isabetlidir. Kararı temyiz edenin sıfatına ve temyiz nedenlerine göre davalıların bu yöne ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak; kısa kararda işe başlatmama tazminatı 4 ay olarak belirlenmiş iken gerekçeli kararda bu tazminat miktarının 5 ay olarak kabulü hatalıdır.
Yapılması gereken davacının kıdemi ve fesih nedeni dikkate alındığında işe başlatmama tazminatının 4 ay olarak belirlenmesi olup böylece kısa karar ile gerekçeli karar arasındaki çelişki de giderilmiş olacaktır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3.maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalı Mersin Büyükşehir … İnşaat Turizm Otopark Elektrik Üretim Reklam ve Organizasyon San Tic AŞ’ye İŞE İADESİNE,
3-Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 (dört) aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6-Davacının yapmış olduğu 80,70 TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine, davalıların yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’ne göre 1.500,00 TL avukatlık ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
8-Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
9-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalılara iadesine, 20/10/2015 gününde oybirliği ile KESİN olarak karar verildi.