YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/341
KARAR NO : 2015/5499
KARAR TARİHİ : 25.03.2015
İş Mahkemesi
Dava Türü : İşe İade
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı, iş sözleşmesinin işveren tarafça 12.02.2014 tarihli fesih bildirimiyle feshedildiğini, fesih işleminin geçersiz olduğunu iddia ederek işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, fesih bildiriminin tebliğinden itibaren 1 ay geçtikten sonra dava açıldığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 20.maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, resen dikkate alınması gerekir.
İşveren fesih bildiriminde bulunmuş, ancak bunu tebliğ etmemiş olmasına rağmen, örneğin, işçi, işvereni şikayet ederek, fesih bildiriminin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyecek bir işlem yapmışsa, artık bu tarihin esas alınması uygun olacaktır. Bu anlamda işverenin fesih bildiriminin tebliğden imtina edildiği tutanakların tutulduğu tarih, tutanak düzenleyicilerinin doğrulaması halinde tebliğ tarihi sayılacaktır. Eylemli fesih halinde dava açma süresi, eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işler. Fesih bildirimine karşı idari itiraz yolu öngören personel yönetmeliği ya da sözleşme hükümleri, dava açma süresini kesmeyeceği gibi, işçinin bu süre içinde hastalığı nedeni ile rapor alması da bu süreyi durdurmayacaktır.
İş sözleşmesinin önel verilerek feshi halinde, dava açma süresi önelin sona ereceği tarihte değil, işverenin fesih bildirimini tebliğ ettiği tarihten başlar.
Somut uyuşmazlıkta, fesih bildiriminin tanzim tarihi 12.02.2014 olup bildirim üzerinde “Sayı Park Col-2014/50 numarasının ve İadeli-Taahhütlü” ibaresinin bulunduğu yani fesih bildiriminin posta yoluyla tebliğe çıkartıldığı anlaşılmaktadır. Davalı işveren ise 28/8/2014 havale tarihli 14/7/2014 günlü müzekkereye verdiği cevabın “a-Davacı …’ün iş akdinin feshedildiği 14.02.2014 tarihinden 2014 Ağustos ayına kadar işletmemiz davacının da çalıştığı yer olan Üretim ve Dekapaj Birimine işçi alımı yapmamıştır.” denilerek fesih bildirim tarihinin 14.02.2014 tarihi olduğunun bildirildiği ve davalı tarafın kendi beyanıyla bağlı olduğu bu durumda 13.03.2014 tarihinde açılan davanın yasal süresinde açıldığı anlaşılmıştır. Mahkemece işin esasına girilerek inceleme yapıp sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, davanın süresinde açılmadığı gerekçesi ile reddine karar verilmiş olması hatalı olup bozma nedenidir.
SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 25.03.2015 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.