Yargıtay Kararı 7. Hukuk Dairesi 2015/11273 E. 2015/11983 K. 11.06.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/11273
KARAR NO : 2015/11983
KARAR TARİHİ : 11.06.2015

İş Mahkemesi
Dava Türü : İşe iade

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı vekili, iş akdinin haklı ya da geçerli bir nedene dayanmaksızın feshedildiğini öne sürerek işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili iş akdinin karşılıklı anlaşma ile sonlandığını savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının iş akdinin geçerli bir nedene dayalı olarak feshedildiğinin ispat yükünün davalı tarafta olduğu, davalı tarafın ise feshin geçerli nedene dayalı olarak yapıldığını delillendiremediği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Taraflar arasında fesih tarihi itibariyle işverence otuz veya daha fazla işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve dolayısıyla davacının işgüvencesi kapsamında kalıp kalmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesidir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesinin birinci fıkrasına göre iş güvencesi hükümlerinden yararlanmak için otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerinde çalışmak gerekir. Aynı maddenin dördüncü fıkrasına göre işverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan sayısı bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir. İşçi sayısına ilişkin bu hüküm nispi emredici olduğundan, daha az işçi sayısını öngören sözleşme hükümleri geçerli kabul edilmektedir.
Otuz işçi sayısının belirlenmesinde fesih bildiriminin işçiye ulaştığı tarih itibariyle belirli-belirsiz süreli, tam-kısmi süreli, daimi-mevsimlik sözleşmelerle çalışan tüm işçiler dikkate alınır.
Somut olayda, dosya içerisindeki SGK kayıtlarından davacının çalıştığı davalı şirketin .. adresindeki işyerinde fesih tarihi itibariyle 12 çalışanın bulunduğu anlaşılmaktadır. Ancak SGK’nın gönderdiği belgeler arasında .. adresinde de davalı şirkete ait .. sicil numaralı bir işyerinin daha bulunduğu görülmektedir.
Yukarıdaki ilkeler doğrultusunda davalı şirketin tüm Türkiye çapında aynı iş kolunda faaliyet gösteren başkaca işyeri /işyerleri bulunup bulunmadığı SGK’dan sorularak bu işyeri / işyerlerinde fesih tarihi itibariyle çalışan sayısı belirlenmeli ve davacının iş güvencesi kapsamında kalıp kalmadığı somut bir biçimde ortaya konulmalıdır.
Eksik araştırma ve inceleme yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine 11.06.2015 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.