Yargıtay Kararı 7. Hukuk Dairesi 2014/20164 E. 2015/22831 K. 19.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/20164
KARAR NO : 2015/22831
KARAR TARİHİ : 19.11.2015

Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : Alacak
YARGITAY İLAMI

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay’ca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
2- Davacı, iş sözleşmesinin ücretsiz izne gönderildikten sonra devamsızlık yaptığı gerekçesiyle işverence fesih edildiğini ileri sürerek, kıdem, ihbar tazminatları ile fazla çalışma, genel tatil, hafta tatili, ücret ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı, davacının devamsızlık yaptığını, ihtarname ile çağrıldığı hale gelip başlamadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı noktasında toplanmaktadır.
Somut olayda, davacı gece resepsiyonisti olarak haftanın 7 günü 20.00-08.00 saatleri arası çalıştığı iddiasıyla fazla çalışma ücreti talebinde bulunmuştur. Her ne kadar hükümde çalışma saatlerinin ne olduğu hususunda bir tespit hükmü bulunmuyorsa da, hükme esas alman bilirkişi raporunda davacının bu iddiasına göre hesaplama yapıldığı anlaşılarak sonuca gidildiği anlaşılmaktadır. 7 gün çalışma durumunda bu günler için 7.5 saati aşan çalışmaların fazla mesai oluşturacağı açık olup hesap raporunda davacının 3 saat fazla çalışma yaptığının kabulüne göre haftalık toplam fazla çalışma süresi 21 saat olacaktır. Kaldı ki; davacının çalışmalarının gece devam ettiği değerlendirildiğinde toplam çalışma süresi yasal 45 saati geçmese dahi gece çalışmalarında 7.5 saati aşan kısmın fazla mesaiye hak kazandıracağı göz önüne alındığında aynı sonuca ulaşılacaktır. Davacının haftada 18 saat fazla çalışma yaptığı kabulüne göre hesaplama yapılan rapora itibarla hüküm kurulması hatalıdır.
O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır
SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davalıya yükletilmesine, 19.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.