Yargıtay Kararı 7. Hukuk Dairesi 2014/17883 E. 2015/15815 K. 17.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/17883
KARAR NO : 2015/15815
KARAR TARİHİ : 17.09.2015

Asliye Hukuk Mahkemesi
(İş Mahkemesi Sıfatıyla)
Dava Türü : Alacak

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı, davalı işverene ait iş yerinde çalışırken iş kazası geçirerek sağ elinin bilekten koptuğunu ve uzuv kaybına neden olduğunu, işverenin haline uygun bir iş vermediğini ve eski işinde çalıştırılmak istendiğini bu nedenle iş akdini haklı nedenle feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı, davacının rapor bitiminde iş yerine gelmediğini ancak yine de primlerinin yatırıldığını buna rağmen davacının ihtarname çekerek iş akdini feshettiğini bildirdiğini fakat davacının iş akdini feshetmekte haklı nedeni olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, davacının işverenden durumuna uygun başka bir iş istediğini ve bunun kabul edilmediğini ve önceki işinin iş kazasından sonraki durumuna uygun olmadığını ispatlayamadığını bu nedenle davacının iş akdini haklı nedenle feshettiğinin kabul edilemeyeceği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Taraflar arasında davacı işçinin iş akdinin feshi konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, davacının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı raporuna göre 25.10.2005 tarihinde uzuv kaybı ile sonuçlanan kaza olayının iş kazası olduğu ve işverenin % 80 oranında kusurlu olduğu tespit edilmiştir. Yaşanan iş kazası sonucunda davacının sağ eli makinaya kapılarak bilekten kopmuş ve % 48,20 oranında iş göremezlik derecesi tespit edilmiştir. Davacı iplik mikser makinesi işçisi olup kaza sonrası eski işinde çalışması beklenemeyeceğinden iş akdinin davacı tarafından haklı nedenle feshedildiğinin kabulü ile davanın kabulüne karar vermek gerekirken hatalı gerekçe ile davanın reddine karar verilmiş olması bozma nedenidir.
O halde davacı vekilin temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 17.09.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.