Yargıtay Kararı 7. Hukuk Dairesi 2014/17135 E. 2015/16843 K. 28.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/17135
KARAR NO : 2015/16843
KARAR TARİHİ : 28.09.2015

Mahkemesi : İş Mahkemesi
Dava Türü : Alacak

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan tüm temyiz itirazlarının reddine,
2-Davacı; 2009 yılı 10. ayında davalı Şirkette işçi sıfatı ile çalıştığını, müvekkilinin işyerinde çalışırken 25.11.2011 tarihinde kaza geçirdiğini, bundan dolayı rapor aldığını, tedavisinin tamamlanmasının ardından işine başladığını ancak işveren tarafından dinlenmesi için izin verilmesine rağmen hakkında devamsızlık tutanağı düzenlenerek iş akdinin davalı tarafça haklı bir neden olmadan feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, resmi tatil ve yıllık izin ücreti alacağı ile ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı; davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece; davanın kabulüne karar verilmiştir.
Taraflar arasındaki iş sözleşmesinin hangi tarafça feshedildiği, feshin haklı nedene dayanıp dayanmadığı konularında uyuşmazlık bulunmaktadır.
İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.
Somut olayda; davacı taraf işyerinde iş kazası geçirdikten sonra rapor aldığını, rapor bitiminde işe başladığını ancak işverenin tam olarak iyileşinceye kadar izin kullan diyerek izin verdiğini, izinli olduğu halde hakkında devamsızlık tutanakları tutularak iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini iddia etmiştir. Davalı işveren ise davacının rapor bitimi gelip işe başlamadığını, devamsızlık nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini savunmuştur.
Dosya içeriği ve tanık beyanlarına göre davacının rapor sonrası işe başlamayarak fiili olarak iş sözleşmesini feshettiği anlaşılmaktadır. Davacının fazla çalışma ve genel tatil alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmesinin feshi haklı nedene dayanmaktadır. Ancak haklı nedenle dahi olsa iş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanamayacağı düşünülmeden ihbar tazminatı talebinin kabulüne karar verilmiş olması hatalı olup, davalı vekilinin bu yönü amaçlayan temyiz itirazı kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 28.09.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.