Yargıtay Kararı 7. Hukuk Dairesi 2011/2738 E. 2011/4606 K. 05.07.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 7. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/2738
KARAR NO : 2011/4606
KARAR TARİHİ : 05.07.2011

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı TMK.nun 87/5. maddesine dayalı derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespiti istemine ilişkindir. Mahkemece, davalı derneğin 2002 yılı olağan genel kurul toplantısının hiç yapılmadığı, tüzük gereği iki yılda bir eylül ayında yapılması gereken olağan genel kurulların ise eylül ayı dışında başka aylarda yapıldığı, bu nedenle olağan genel kurul niteliğini yitirdikleri gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
TMK.nun 87/5. maddesine göre olağan genel kurul toplantılarının üst üste 2 defa yapılmaması halinde derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespitini ilgililer isteyebilir.
TMK.nun 74. maddesine göre olağan genel kurul toplantılarının tüzükte belirtilen zamanda yönetim kurulunun çağrısı ile yapılması gerekmektedir. TMK.nun 75. maddesine göre ise yönetim ve denetim kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin 1/5’inin yazılı başvurusu üzerine yönetim kurulunca olağanüstü toplantı çağrısı yapılması, yönetim kurulunca çağrı yapılmadığı takdirde ise üyelerden birinin başvurusu üzerine Sulh Hakimince görevlendirilecek 3 kişinin olağanüstü toplantı çağrısı yapması zorunludur.
Görüldüğü gibi olağan genel kurul toplantıları, toplantı dönemini kapsayan süre içerisinde dernek organlarının olağan faliyetleri gelir-gider hesapları ve ibraları, yönetim ve denetim kurullarının seçimi gibi olağan konuların görüşüldüğü toplantılardır. Olağanüstü toplantılar ise 75. madde de öngörülen organ ve kişilerce olağan işler dışında gerekli görülen konularla sınırlı olarak görüşmelerin yapılacağı başkaca konuların gerekli azınlık teklifi olsa dahi görüşülemeyeceği istisnai toplantılardır.
Davalı derneğin dava konusu yıllara ilişkin olağan genel kurul toplantıları dernek tüzüğünün 10/b. maddesinde öngörülen eylül ayında değil başka aylarda yapılmıştır. Bu durum dernek tüzüğünün 10/d. maddesine aykırılık oluşturmadığı gibi eylül ayı dışında yapılan olağan genel kurul toplantılarını, olağanüstü hale de getirmez.
O halde, mahkemece davanın reddine karar vermek gerekir iken yazılı gerekçeyle kabulüne karar verilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde ilgilisine iadesine, 05.07.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.