Yargıtay Kararı 6. Hukuk Dairesi 2022/942 E. 2023/2318 K. 12.06.2023 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 6. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2022/942
KARAR NO : 2023/2318
KARAR TARİHİ : 12.06.2023

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi
SAYISI : 2019/2178 E., 2021/1148 K.
vekili Avukat …
DAVA TARİHİ : 22.05.2018
HÜKÜM/KARAR : Esastan Ret
İLK DERECE MAHKEMESİ : İskenderun Asliye Ticaret Mahkemesi
SAYISI : 2018/187 E., 2019/319 K.

Taraflar arasındaki kooperatif genel kurul kararının iptali davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın reddine karar verilmiştir.

Kararın davacı vekilince istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvurunun esastan reddine karar verilmiştir.

Bölge Adliye Mahkemesi kararı davacı vekilince temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda, temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:

I. DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının davalı kooperatifin ortağı olduğunu, kooperatifin 22.04.2018 tarihli genel kurulunda ortak olmayan kişilerin divan üyesi olarak seçilmeleri ve kararların kabul-ret sayılarının tutanağa geçirilmemesi nedeniyle genel kurul toplantısının usul ve yasaya aykırı şekilde yapıldığını ileri sürerek, 22.04.2018 tarihli genel kurul kararlarının iptalini talep etmiştir.

II. CEVAP
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın yasal süresi içinde açılmadığını, davacının kararlarda muhalefet şerhi bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.

III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile, hazirun cetveli kapsamında … ve …’in kooperatif üyesi oldukları, divan başkanı seçilen … ve yazman seçilen …’ın kooperatif üyesi olmadıkları ancak vekalet belgelerinden …’ın eşi …’a ve …’in eşi …’e vekalet verdiğinin anlaşıldığı, dolayısıyla divan başkanlığı seçiminin kanuna uygun olduğu ve bir usulsüzlük bulunmadığı, kabul ve red sayıları belirtilmeden genel kurul kararı alınmasının Kooperatifler Kanunu’na göre kararların iptalini gerektirmediği, bu durumun anasözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırılık teşkil etmediği belirtilerek, davanın reddine karar verilmiştir.

IV. İSTİNAF
A. İstinaf Yoluna Başvuranlar
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.

B. İstinaf Sebepleri
Davacı vekili; ortak olmayan kişilerin divan üyesi olarak seçilmelerinin anasözleşmeye aykırı olduğunu, kararların oybirliği ile alınmaması durumunda kabul-ret sayılarının tutanağa yazılması gerektiğini belirterek, İlk Derece Mahkemesi kararının ortadan kaldırılması ve davanın kabulüne karar verilmesi istemi ile istinaf yoluna başvurmuştur.

C. Gerekçe ve Sonuç
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davacının dava konusu toplantıya katıldığı, iptali talep edilen gündem maddelerinin oy çokluğu ile kabul edildiği, toplantı tutanağında kabul edilen maddelere ilişkin bir itiraz şerhi bulunmadığı, yani muhalefet şerhi vermeye yönelik dava şartının gerçekleşmediği belirtilerek, davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine, ilk derece mahkemesi kararının re’sen kaldırılmasına ve davanın usulden reddine karar verilmiştir.

V. TEMYİZ
A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.

B. Temyiz Sebepleri
Davacı vekili; sözlü itirazları ve muhalefet şerhi talebinin yerine getirilmesinin engellendiği, tarafsız olmayan bilirkişi raporuna istinaden karar verildiği ve istinaf dilekçesinde ileri sürülen gerekçeler ile re’sen dikkate alınacak nedenlerle Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozularak ortadan kaldırılması ve davanın kabulüne karar verilmesi istemi ile temyiz yoluna başvurmuştur.

C. Gerekçe
1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
Uyuşmazlık, kooperatif genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir.

2. İlgili Hukuk
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı Kanun) 369 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 370 ve 371 inci maddeleri, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53 üncü maddesi ile Anasözleşme’nin 38 inci maddesi.

3. Değerlendirme
1.Bölge Adliye Mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun’un 371 inci maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

2.Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere ve özellikle istinaf itirazları arasında ileri sürülmeyen hususların temyiz incelemesine konu edilemeyecek olmasına göre, usul ve kanuna uygun olup davacı vekilince temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

VI. KARAR
Açıklanan sebeple;

Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Kanun’un 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,

Aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine,

Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,

12.06.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.