Yargıtay Kararı 6. Hukuk Dairesi 2014/13508 E. 2015/254 K. 15.01.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 6. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/13508
KARAR NO : 2015/254
KARAR TARİHİ : 15.01.2015

MAHKEMESİ : Adana 2. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 11/09/2014
NUMARASI : 2013/643-2014/293

İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, itirazın kaldırılması ve kiralananın tahliyesi istemlerine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya kapsamına, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, toplanan delillere, kararın dayandığı gerekçelere göre davalının itirazın kaldırılmasına yönelik temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davalının kiralananın tahliyesine ilişkin karara yönelik temyiz itirazlarına gelince;
Türk Borçlar Kanununun 315.maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için istenen kira parasının veya yan giderin muaccel(istenebilir) olması ve kira bedeli ile yan giderin verilen sürede ödenmemiş bulunması, ihtarnamede
verilen süre içerisinde kira parasının ödenmemesi halinde akdin feshedileceğinin açıkça belirtilmesi gerekir. Kiracıya verilecek süre konut ve çatılı işyeri kiralarında en az otuz gün, ürün kiralarında en az altmış gün, diğer kira ilişkilerinde ise en az on gündür. Kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak koşuluyla konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir. Bundan ayrı, sözleşmede özel bir koşul kabul edilmişse bu hususta gözönünde tutulmalıdır.Açıklanan şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemez. Ancak teamül haline gelmiş bir ödeme şekli varsa bu şekilde yapılan ödemede geçerlidir.
Olayımıza gelince; Davaya ve icra takibine dayanak, taraflar arasında düzenlenen yazılı kira sözleşmesi, 22.07.2012 başlangıç tarihli olup, mesken vasıflı taşınmaz davalıya kiralanmıştır. Davaya konu bu taşınmazın niteliğine göre uyuşmazlığın yukarıda açıklanan esaslara ve Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre çözülmesi gerekir. Türk Borçlar Kanunu’nun 315. Maddesinde kiracının temerrüdü düzenlenmiş, konut kiralarında ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi için davalıya otuz gün süreli yazılı bildirimin yapılması hükme bağlanmıştır. Oysa, davalı aleyhine başlatılan icra takibi nedeniyle icra müdürlüğünce düzenlenen ödeme emrinde davalı borçluya altı günlük bir süre verilmiştir. Bu durumda davacının altı günlük ödeme süreli ödeme emrine dayalı olarak, davalının kiralanandan tahliyesini istemesi usul ve yasaya aykırı olduğundan mahkemece tahliye isteminin reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile tahliye kararı verilmesi doğru değildir. Kararın bu sebeple tahliye davasına ilişkin olarak bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1 nolu bentte yazılı nedenlerle itirazın kaldırılmasına ilişkin kararın ONANMASINA, 2 nolu bentte yazılı nedenlerle kiralananın tahliyesine ilişkin kararın BOZULMASINA ve onanan kısım için aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına 15.01.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.