Yargıtay Kararı 6. Hukuk Dairesi 2013/15237 E. 2013/15657 K. 20.11.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 6. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/15237
KARAR NO : 2013/15657
KARAR TARİHİ : 20.11.2013

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Alacak, tahliye

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak ve tahliye davasına dair karar, davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, kira alacağının tahsili ile temerrüt nedeniyle tahliye istemine ilişkindir. Mahkemece alacak istemi yönünden davanın kısmen kabulüne ve tahliyeye karar verilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, davalıların 01.08.2007 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile kiracı olduklarını, kira bedellerinin her ayın beşinci gününe kadar ödeneceğini, davalıların müvekkiline ödeme yapmadıklarını, bunun üzerine davalılara ihtarname keşide ettiklerini belirterek ödenmeyen kira bedellerinin yasal faiziyle birlikte tahsilini ve dava konusu taşınmazdan tahliyelerini istemiştir. Davalılar, kira bedellerinin davacıya ödendiğini davacının yargılama sırasında vefat ettiğini bildirmelerine rağmen mahkemece dikkate alınmayarak karar verildiğini belirterek davanın reddini savunmuşlardır.
Dava sırasında taraflardan birinin ölümü halinde HMK.nun 55. maddesi hükmüne göre “Taraflardan birinin ölümü hâlinde, mirasçılar mirası kabul veya reddetmemişse, bu hususta kanunla belirlenen süreler geçinceye kadar dava ertelenir. Bununla beraber hâkim, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, talep üzerine davayı takip için kayyım atanmasına karar verebilir.” şeklinde düzenleme getirilmiştir.
Olayımıza gelince; Yargılama sırasında 01.03.2013 tarihinde davacının vefat ettiği davalı tarafından bildirilmesine rağmen mahkemece HMK.nun 55. madde hükmüne göre davanın mirasçılara ihbarı, veraset ilamının ibrazı ile gerekirse kayyım tayini yoluna gidilerek yargılamaya devam edilmesi gerekirken, yasal taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenlerle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, sair temyiz itirazlarının bozma nedenine göre şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 20.11.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.