YARGITAY KARARI
DAİRE : 6. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/13584
KARAR NO : 2010/4455
KARAR TARİHİ : 15.04.2010
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, iki adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece … parsel sayılı taşınmaz yönünden davanın kabulüne, … parsel sayılı taşınmaz yönünden davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından … parsel sayılı taşınmaza ilişkin olarak temyiz edilmiştir.
Davacı, dava konusu … parsel sayılı taşınmazın mümkünse aynen taksimi, değilse satılarak ortaklığının giderilmesini istemiş, yargılama aşamasında dava konusu … parsel nolu taşınmazı davalılardan … ile fiilen aralarında yaptıkları paylaşıma göre kullandıklarını beyan etmiş, bir kısım davalılar da dava konusu taşınmazın uzun süredir davacı ile davalılardan … arasında bölüşülmüş vaziyette kullanıldığını taşınmazın satılmasını istemediklerini beyan etmişlerdir. Mahkemece, dava konusu … parsel nolu taşınmazın, zeminde ikiye bölünerek davacı ve davalılardan … tarafından kullanıldığı, tapu maliklerinin buna itirazı olmadığı, uzun süredir süregelen bu kullanım şeklinin taşınmazın belli bir maksada tahsisi olacağından bahisle davanın reddine karar verilmiştir.
Paydaşlığının giderilmesi istenen taşınmaz da yapılan keşif sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda, taşınmazın miktarına, pay oranlarına ve paydaş sayısına, imar yasası ve yönetmeliği hükümlerine göre ivaz ilavesi suretiyle dahi bölünmesinin mümkün olmadığı belirtilmiştir. İmar Yasası ve imar yönetmeliği hükümleri gereğince aynen bölünmesine olanak bulunmadığına göre paylı mülkiyete tabi taşınmazın fiili yararlanma şeklinin paydaşlarca belirlenmiş olmasına itibar edilemez. Paylı mülkiyetin sona ermesini düzenleyen Türk Medeni Kanunu’nun 698. maddesi uyarınca davacının taşınmaz malın paylaşılmasını istemesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bölünmesine olanak bulunmayan taşınmazın satılarak bedelinin bölüştürülmesine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile … Parsel sayılı taşınmaza yönelik hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 15.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.