Yargıtay Kararı 6. Ceza Dairesi 2020/2115 E. 2021/6202 K. 30.03.2021 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 6. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2020/2115
KARAR NO : 2021/6202
KARAR TARİHİ : 30.03.2021

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜM : Mahkumiyet

Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hâkimler Kurulunun takdirine göre; sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Sanığın olay günü gece vakti, içerisinde bulunduğu bir kaç kişilik erkek grubundan ayrılıp cadde üzerinde yürümekte olan müşteki …’nın önünü keserek para istediği, müştekinin parası olmadığını söylemesi üzerine sanığın, korkuya kapılan müştekinin üzerini arayarak sol ön cebinde bulunan 90,00 TL’sini alarak olay yerinden ayrıldığının anlaşılması karşısında; sanık hakkında; 5237 sayılı 150/2. maddesinin uygulanması gerektiğinin düşünülmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazı bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 30.03.2021 gününde oy çokluğuyla karar verildi.

(Muhalif) (Muhalif)

KARŞI OY :

Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre, 5237 sayılı TCK’nın 150. maddesinin 2. fıkrasındaki “Malın değerinin azlığı” kavramında yasa koyucunun amacı ve suçun işleniş biçimi, olayın özelliği ve sanığın özgülenen kastı da gözetilmek suretiyle, yalnızca gereksinimi kadar, değer olarak da gerçekten az olan şeylerin alınması durumunda, gerekçeleri de açıklanarak uygulanabilecektir.
Somut olayda sanığın olay günü saat 00.00 sıralarında cadde üzerinde yürümekte olan müşteki … ile tanık olarak dinlenen …’ın önlerini keserek “Sizin burada ne işiniz var, bana sigara verin” dediği müşteki ve tanığın evlerine gittiklerini beyan ettiği, tanık …in korkup sanığa sigara uzattığı, sanığın sigarayı aldıktan sonra “para verin” dediği, müşteki ve tanığın üzerlerinde para olmadığını söylemeleri üzerine sanık …’ın eliyle müşteki …’ın yakasından tutarak müştekinin üzerini aradıktan sonra sol ön cebinde bulunan 90 TL’sini alarak olay yerinden ayrılmasından sonra müşteki ve tanığın da koşarak uzaklaştıklarının anlaşılması karşısında sanığın özgülenen kastının müşteki …’ın üzerindeki tüm parasını almaya yönelik olduğu nazara alındığında TCK’nın 150/2. maddesinin uygulanma şartları oluşmadığından aksi yöndeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyoruz.

Muhalif Üye Muhalif Üye
… …