Yargıtay Kararı 6. Ceza Dairesi 2013/4931 E. 2015/41828 K. 23.06.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 6. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/4931
KARAR NO : 2015/41828
KARAR TARİHİ : 23.06.2015

Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Yağma
HÜKÜM : Mahkumiyet

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

I- Sanık hakkında mağdur … yönelik eylemi nedeniyle yağma suçundan kurulan hükmün incelenmesinde;

Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdirine göre, sanık …. savunmanının temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA,

II- Sanık hakkında mağdurlar … ve ….’e yönelik eylemleri nedeniyle yağma suçundan kurulan hükümlerin incelenmesinde;

Oluş ve dosya içeriğine göre; mağdur … aşamalarda alınan ifadelerinde, “… 1 otogar hattında dolmuş şoförü olarak çalıştığını, 16.04.2010 günü saat 08:20 sıralarında seferde olduğu esnada lakabını ‘Komutan’ olarak bildiği sanığın yanına gelip, ‘Herkes 2 TL para veriyor, sen de vereceksin’ dediğini, korktuğu için 2 TL para verdiğini” söylediği; mağdur….’nin de, “ 08:05 sıralarında seferde olduğu esnada önceden tanımadığı sanığın kendisini durdurup, ‘Bana 2 TL ver’ dediğini, bozuğunun olmadığını söyleyip 1 TL vererek yola devam ettiğini, parayı yolcuları bekletmemek ve başını belaya sokmamak için verdiğini” belirttiği; mağdur ….’in ise, “Saat 08:00 sularında ‘Komutan’ olarak bildiği sanığın arabayı durdurup yanına gelip, ‘Bana 2 TL ver’ dediğini, ‘Sen kimsin?’ diye sorduğunda da, ‘Ben komutan git istediğine söyle’ dediğini, başının belaya girmemesi için 2 lira verip yoluna devam ettiğini” beyan etmiştir.
Yağma suçu kişinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına bir saldırı gerçekleştireceği ya da mal varlığı bakımından büyük zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak bir malı teslim veya alınmasına karşı koymamaya mecbur bırakılması olup, bunun teslim veya alınmasına ses çıkarmamaya yönelmeye elverişli ve yoğunlukta olması gerekir.
Tehdidin ise mağdur üzerinde korkutucu etkisinin bulunması zorunludur. Bu noktada önem arz eden husus mağdurun korkması değil, sanık tarafından kullanılan sözcüklerin korkutucu niteliğe sahip olmasıdır. Bu nitelikte olmayan sözcüklerin tehdit olarak kabulü olanaklı değildir. Bunun yanı sıra vücut üzerinde etki eden önemsiz her hareketin cebir olarak nitelendirilmeyeceği de muhakkaktır. Cebrin ayrıca kişiye karşı kullanılması gerekir. Bu nitelikte olmayan bir cebir veya tehdit, sırf mağdurun normalden fazla ürkek olması ve/veya başka etkenler altında malı teslim etmeye veya alınmasına neden olmuşsa yağma suçundan bahsedilemez.

Hal böyle olunca;

Sanığın, mağdurlardan 2 TL alabilmek için uyguladığı cebir ve/veya tehdit içeren eylemlerinin nelerden ibaret olduğu ve yağma suçunda aranan boyuta ulaşıp ulaşmadığı karar yerinde denetime olanak verecek şekilde açıklanıp tartışılmadan yerinde, yeterli olmayan gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması,

Bozmayı gerektirmiş, sanık … savunmanının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 23.06.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.