Yargıtay Kararı 5. Hukuk Dairesi 2022/6641 E. 2022/9655 K. 30.05.2022 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 5. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2022/6641
KARAR NO : 2022/9655
KARAR TARİHİ : 30.05.2022

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Tereke teslimi istemine ilişkin olarak açılan davada Tarsus 1. Sulh Hukuk, Kilis Sulh Hukuk ve Pozantı Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar Bölge Adliye Mahkemeleri’nin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı Bölge Adliye Mahkemesi’nin yargı çevresinde kalan Mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun’un 36/3. maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri Hukuk Dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan Adlî Yargı İlk Derece Hukuk Mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

-KARAR-

Dava, tereke teslimi istemine ilişkindir.
Tarsus 1.Sulh Hukuk Mahkemesi’nce, murisin, son ikametgah adresinden başka bir yerde vefat etmiş ise ölüm yeri sulh hakimi keyfiyeti son ikametgah hakimine bildireceği ve davaya Kilis Sulh Hukuk Mahkemesi’nin bakması gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Kilis Sulh Hukuk Mahkemesi’nce, murisin 23/05/2016 tarihinde Pozantı – Tarsus Tem Otoban Yolunda meydana gelen trafik kazası sonucu vefat ettiğinin bildirildiği gerekçesiyle mahkemenin yetkisizliğine, dosyanın yetkili ve görevli Pozantı Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmiştir.
Pozantı Sulh Hukuk Mahkemesi’nce, müteveffanın ölüm yerinin Pozantı-Tarsus Tem Otobanı Karakütük mevkii olduğu, olayın gerçekleştiği yerin Tarsus İlçesi sınırları içeresinde kaldığı, soruşturmanın …’nda açıldığı ve tereke dosyasına bakma yetkisinin Tarsus Sulh Hukuk Mahkemesi’nin olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
HMK’nın 22/2. maddesi gereğince iki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre Bölge Adliye Mahkemesi’nce veya Yargıtay’ca belirlenir hükmü dikkate alındığında somut olayda, Mahkemeler arasında karşılıklı olarak verilmiş bir yetkisizlik kararı bulunmamakta olup, Pozantı Sulh Hukuk Mahkemesi’nce Tarsus Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yetkili olduğundan bahisle ortaya çıkan yetki uyuşmazlığının çözümü için dosyanın Dairemize geldiği anlaşılmıştır. Oysa, olumsuz yetki uyuşmazlığından bahsedilebilmesi için Pozantı Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararında yetkili olduğu belirtilen Tarsus Sulh Hukuk Mahkemesi’nin de karşı yetkisizlik kararı vermesi ve bu kararın kesinleşmesi gerektiği nazara alındığında yargı yeri belirlenmesi için aranan “iki mahkeme arasında olumsuz yetki uyuşmazlığı bulunması” koşulunun henüz gerçekleşmediği kuşkusuzdur. Bu nedenle yargı yeri belirlenme koşulları oluşmadığından dosyanın mahalline iadesine karar vermek gerekmiştir.
Bu aşamada yargı yeri belirlenme koşulları bulunmayan dosyanın MAHALLİNE İADESİNE, 30/05/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.