YARGITAY KARARI
DAİRE : 5. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2021/8280
KARAR NO : 2021/12335
KARAR TARİHİ : 01.11.2021
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Ön ödemeli konut satış sözleşmesinden dönüldüğünün tespiti ile ödenen meblağın geri ödenmesi istemine ilişkin olarak açılan davada İstanbul Anadolu 7. Tüketici ve Kırıkkale 4. Asliye Hukuk (Tüketici mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
– K A R A R –
Dava, ön ödemeli konut satış sözleşmesinden dönüldüğünün tespiti ile ödenen meblağın geri ödenmesi istemine ilişkindir.
İstanbul Anadolu 7. Tüketici Mahkemesince, sözleşmeye konu taşınmaz Kırıkkale İli, Yahşihan İlçesi, Irmak Köyü, 649 ada, 19 parselde kayıtlı olduğu ve davanın görülmesinde Kırıkkale Asliye Hukuk Mahkemeleri (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) kesin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Kırıkkale 4. Asliye Hukuk (Tüketici mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince, davacının, davalı ile aralarında düzenledikleri ön ödemeli konut satış sözleşmesinden dönüldüğünün tespiti ve davacı tarafından ödenen meblağın iadesinin talep edildiği, davacının yeri olan “Aydınevler mahallesi …Maltepe/İstanbul” adresinde dava açıldığı, davalı, süresi içinde ve usûlüne uygun olarak yetki itirazında bulunmazsa, davanın açıldığı mahkeme yetkili hâle geleceği gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
HMK’nın 6. maddesinin birinci fıkrasında “Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.” denilerek genel yetkili mahkeme düzenlenmiştir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73. maddesinin beşinci fıkrasında ise “Tüketici davaları, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde de açılabilir.” hükmü mevcut olup, davaya ilişkin olarak kesin yetki düzenlemesi sözkonusu değildir.
Ayrıca, HMK’nın 19. maddesine göre, yetkinin kesin olmadığı hallerde yetki itirazı cevap dilekçesinde ileri sürülmelidir; davalı, süresi içinde ve usûlüne uygun olarak yetki itirazında bulunmazsa, davanın açıldığı mahkeme yetkili hâle gelir.
Somut olayda; ön ödemeli konut satış sözleşmesinden dönüldüğünün tespiti ile ödenen meblağın geri ödenmesi istemiyle dava açıldığı ,davalı tarafından süresinde ve usulüne uygun yetki itirazının olmadığı anlaşılmaktadır. Usûlüne uygun yetki itirazında bulunulmadığı durumlarda ise davanın ilk açıldığı mahkemenin yetkili hale geleceği (HMK 19/son), bu nedenle İstanbul Anadolu 7. Tüketici Mahkemesi’nin yetkili mahkeme olduğu anlaşılmaktadır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince İstanbul Anadolu 7. Tüketici Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 01/11/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.