Yargıtay Kararı 5. Hukuk Dairesi 2021/2066 E. 2021/7990 K. 31.05.2021 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 5. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2021/2066
KARAR NO : 2021/7990
KARAR TARİHİ : 31.05.2021

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Kısıtlı hakkında vesayet hukukuna ilişkin olarak açılan davada Yalova Sulh Hukuk ve İstanbul Anadolu 2. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verildiğinden ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
– K A R A R –

Dosya kapsamında yapılan incelemede Dairemizin 03/11/2020 gün, 2020/7624 Esas, 2020/9111 Karar sayılı ilamı ile;
“Dava, kısıtlının taşınmaz mallarının satışı için vasiye izin verilmesine ilişkindir.
Yalova Sulh Hukuk Mahkemesi, davacı vekili tarafından kısıtlının adına dava dilekçesinde yazılı taşınmazların satışına izin ve yetki verilmesine dair talep de bulunulduğu, davacı vekili tarafından 2016/1442 esas sayılı dosyada …’nun kısıtlanmasına dair vesayet davası açıldığı, mahkemece yapılan yargılama sonunda 2016/1442 esas -874 karar ve 01/07/2019 tarihli ek kararıyla yetkisizlik kararı verildiği satışa izin dosyasının da yetkili vesayet makamınca görülmesi gerektiği, kısıtlının yerleşim yeri “… Mah. Anka Çıkmazı sokak … Blok no … Daire … Kadıköy / İstanbul” olduğundan yetkili mahkemenin İstanbul Sulh Hukuk mahkemesi olduğu gerekçesiyle kısıtlının taşınmaz mallarının satışın yetkili
vesayet mahkemesinden isteneceğinden davanın yetkisizlik nedeniyle reddine, dosyanın yetkili ve görevli İstanbul Nöbetçi Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
İstanbul Anadolu 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, TMK 462/1 “Taşınmazların alımı, satımı, devredilmesi ve bunlar üzerinde başka bir ayni hak kurulması”, TMK 462/14 “vesayet altındaki kişinin yerleşim yerini değiştirmesi” vesayet makamının iznine bağlı olduğundan ve vesayet makamı olan Yalova Sulh hukuk Mahkemesinin 2016/1442 esas sayılı dosyasında TMK 412/1 gereği verilmiş yerleşim yeri değişikliğine izin ve yetkisizlik kararı bulunmadığı ve kısıtlının henüz vesayet makamı değişmemiş olduğu gerekçesiyle mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiştir.
Türk Medeni Kanununun 411. maddesine göre, “vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairesine aittir. “Aynı Yasanın 19. maddesinde de; “Bir kimsenin ikametgahı, yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir…” hükümlerine yer verilmiştir.
TMK’nun 412. maddesinde, vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişinin yerleşim yerini değiştiremeyeceği belirtildiğinden, bu durumda, vesayet makamı olanYalova Sulh Hukuk Mahkemesinin 04.07.2017 tarih ve 2016/1442 E. – 2017/874 K. sayılı ilamı kararı ile kısıtlanmasına karar verilen …’nun …’ın vasisi olmasına karar verildiği,Yalova Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından kısıtlıların ikametgahının değiştirilmesine izin verilmediğine göre uyuşmazlığın Yalova Sulh Hukuk Mahkemsinde görülüp çözümlenmesi gerekmektedir.” gereğine değinilerek kısıtlının taşınmaz mallarının satışı için vasiye izin verilmesi dosyasında Yalova Sulh Hukuk Mahkemesinin yargı yeri olarak belirlenmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Dava, satışa izin dosyasında vasinin hissedar olmasından dolayı menfaat çatışması olabileceğinden yeni kayyım atanması istemine ilişkindir.
Yalova Sulh Hukuk Mahkemesi, davacı vekili tarafından Yalova Sulh Hukuk Mahkemesinin 2018/952 Esas sayılı dosyasında kısıtlıya ait taşınmazın satışının yapılması için kayyım tayin edilmesi yönünde karar verildiğini, kayyım tayin edilmesi yönünde verilen karar gereği, kendilerine kayyın ettirilmesi amacıyla gerekli izin ve yetki belgesinin 11/02/2019 tarihinde verildiğini belirterek kayyım atanmasını talep ettiği, kısıtlının uyap sisteminden alınan nüfus kayıtlarının tetkikinde, adresinin adresinin “… Mah. … Çıkmazı Sk. No:…İç Kapı No:.. /İSTANBUL” olduğu, kayyım adayının annesinin İstanbul’da yaşadığını beyan ettiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
İstanbul Anadolu 2. Sulh Hukuk Mahkemesi ise, kendisine kayyım tayini talep edilen kısıtlının yerleşim yeri adresi değiştiğinden bahisle yetkisizlik kararı verilmiş ise de İstanbul Anadolu 21. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2020/120 esas sayılı dosyasında karşı yetkisizlik kararı nedeniyle merci tayini yapıldığı ve vesayet dosyasının Yalova Sulh Hukuk Mahkemesinin 2020/987 esas sayılı dosyasında devam ettiği, dava tarihi itibariyle yetkili mahkemenin tayin edileceği, dava tarihi itibariyle ve halen kısıtlının Yalova Sulh Hukuk Mahkemesi yetki çevresinde ve bu mahkemenin vesayeti altında bulunduğu, kısıtlıya kayyım tayin edilmesi yönünden vesayet makamının bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesi yetkili olduğu, buna göre de Yalova Sulh Hukuk Mahkemesinin kesin yetkili mahkeme olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Türk Medenî Kanununun 426. maddesinde “Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hallerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı atar. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa…” hükmü; 431. maddesinde ise “Vasinin atanması usûlüne ilişkin kurallar, kayyım ve yasal danışmanın atanmasında da uygulanır.” hükmü getirilmiştir.
Diğer yandan, aynı Kanunun 411. maddesine göre de, “Vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir.” “Aynı Kanunun 19. maddesinde de; “Bir kimsenin ikametgahı, yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir…” hükümlerine yer verilmiştir.
TMK’nın 412. maddesinde, vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişinin yerleşim yerini değiştiremeyeceği hükümlerine yer verilmiştir.
Dosya kapsamından, Yalova Sulh Hukuk Mahkemesinin 04/07/2017 tarih ve 2016/1442 E. – 2017/874 K. sayılı ilamı ile kısıtlanarak, …’ın vasi olarak atandığı, vesayet makamı olan Yalova Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından kısıtlıların ikametgahının değiştirilmesine izin verilmediğine göre uyuşmazlığın Yalova Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp çözümlenmesi gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince Yalova Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 31/05/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.