YARGITAY KARARI
DAİRE : 5. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2020/8097
KARAR NO : 2021/7566
KARAR TARİHİ : 24.05.2021
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtay’ca incelenmesi, davalı vekili tarafından istenilmekle, dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
– K A R A R –
Dava dilekçesinde, Uşak 3 İcra Müdürlüğünün 2014/2018 Esas sayılı dosyası ile borçlu …’e karşı icra takibi başlatıldığını, borçluya ödeme emri gönderildiğini, davalının borcun tamamına tüm ferileriyle birlikte itiraz ettiğinden yapılan takibin durdurulduğunu, yapılan itirazın haksız ve hukuki dayanaktan yoksun oldugunu belirterek itirazın iptali ile takibin devamına, borçluya karşı asıl alacak miktarı üzerinden %20 icra inkar tazminatı istenilmiştir.
Mahkemece 29/12/2015 tarihli davanın kabulüne dair verilen kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/4738 Esas, 2017/9262 Karar sayılı ilamı ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Mahkemece bozmaya uyalarak yapılan yargılama neticesinde davanın kabulüne, davalının Uşak 3. İcra Müdürlüğünün 2014/2018 Esas sayılı icra dosyasına yapmış olduğu itirazın iptaline, takibin devamına, asıl alacak olan 3355,00 TL’nin %20 oranınca İcra İnkar Tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Kat Mülkiyeti Kanunu 20. maddesi: (Değişik fıkra: 13/04/1983 – 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a)Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b)Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
c)Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik fıkra: 13/04/1983 – 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, (Değişik ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
Kat Mülkiuyeti Kanunu 22. maddesi: Kat malikinin, 20’nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira, miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve gereği yerine getirilerek Yukarıdaki kanun maddeleri gözetilmek sureti ile davalının ortak gider sorumluluğunun belirlenmesi ve yazılı olduğu şekilde davanın kabulüne karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi ile usule ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, peşin alınan temyiz ve temyize başvurma harçlarının Hazineye irad kaydedilmesine, 24/05/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.