Yargıtay Kararı 4. Hukuk Dairesi 2019/772 E. 2019/2742 K. 09.05.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2019/772
KARAR NO : 2019/2742
KARAR TARİHİ : 09.05.2019

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı Maliye Hazinesi vekili Avukat … tarafından, davalılar … ve diğerleri aleyhine 06/06/2013 gününde verilen dilekçe ile alacak istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın zamanaşımı nedeniyle reddine dair verilen 01/02/2018 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili ve bir kısım davalılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
1-Tebligat Kanunu’nun 10. maddesine, 19/01/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı yasa ile eklenen 2. fıkraya göre; bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Yine Tebligat Kanunu’nun aynı yasa ile değişik 35/2. maddesine göre; adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği “ve” adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde bu maddeye göre tebligat yapılır.
Dava dosyasının incelenmesinde, davalılardan …’a gerekçeli kararın ve davacı vekilinin temyiz dilekçesinin tebliğine ilişkin tebliğ evrakının, bu adresten davalının tanınmadığı gerekçesiyle tebliğ evrakının iade edildiği ve mahkemece başkaca işlem yapılmadan dosyanın Dairemize gönderildiği anlaşılmaktadır.
Şu durumda, davalılardan … adına yapılan gerekçeli karar ve davacı vekilinin temyiz dilekçesi tebliğinin usulüne uygun olmadığı anlaşılmakla, yukarıda belirtilen düzenlemeler uyarınca, adı geçen davalının kayıtlı mernis adresi varsa öncelikle bu adrese bilinen adres kabul edilip normal tebligat çıkarılmalı, bila tebliğ iade olursa mernis şerhli gerekçeli karar ve davacının temyiz dilekçesi usulünce tebliğ edilip, temyiz süresi beklendikten sonra gönderilmesi için dosyanın mahal mahkemesine yeniden geri çevrilmesi gerekmektedir.
2-Davalı … mirasçısı …’ye, gerekçeli karar ve davacı tarafın temyiz dilekçesinin tebliğ edilmediği anlaşılmıştır.
Şu halde; adı geçen davalının savunma haklarının sınırlanmaması için öncelikle bilinen en son adresine tebligat çıkartılması, sonuç alınamazsa adres kayıt sistemindeki adresine “mernis adresi” şerhi düşülmeksizin tebligat çıkartılması yine sonuç alınamazsa “mernis adresi” şerhi düşülerek Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre tebligat yapılması gerekmektedir. Şayet adı geçen davalının adres kayıt sisteminde kaydı yoksa o takdirde Tebligat Kanunu’nun 35. maddesi hükmüne göre tebligat yapılabilecektir.
Davalı …’ye usulüne uygun olarak gerekçeli karar ve davacının temyiz dilekçesi tebliğ edilerek temyiz süresi beklendikten sonra gönderilmek üzere dosyanın geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan şekilde işlem yapılıp, eksiklikler tamamlanıp gerekli temyiz süresi beklendikten sonra, temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay’a yeniden gönderilmek üzere dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 09/05/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.