Yargıtay Kararı 4. Hukuk Dairesi 2019/573 E. 2019/4224 K. 30.09.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2019/573
KARAR NO : 2019/4224
KARAR TARİHİ : 30.09.2019

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı …’a velayeten … ve … vekili Avukat… tarafından, davalı … aleyhine 19/08/2015 gününde adli yardım talepli olarak verilen dilekçe ile staj eğitimi nedeniyle alacak istenmesi üzerine mahkemece adli yardım talebi kabul edilerek yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 22/04/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dosya kapsamından, davacı asıl …’ın yargılama sırasında reşit olduğu, velayeten vekaletname verilen ve kararı temyiz eden Avukat …’ın …’ı temsil yetkisi kalmadığı gerekçesiyle Avukat …’a asaleten verilmiş vekaletname varsa temin edilerek dosyaya eklenmesi; yoksa davacı asıla gerekçeli kararın tebliği ile temyiz süresi beklenip gönderilmesi için dosyanın mahkemesine geri çevrildiği, geri çevirme sonrasında vekaletname eklenmesi için Avukat …’a muhtıra çıkarıldığı, vekaletname eklenmemesi üzerine davacı asıl …’a gerekçeli kararın Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesi uyarınca tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 sayılı Kanun’un 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır. Aynı Kanun’un 21/1. maddesinde ise muhatabın adresten geçici olarak ayrılmış olması halinde tebligat usulü, 21/2 maddesinde ise mernis adresine tebligat usulü düzenlenmiştir.
Davacı asıl …’a gerekçeli karar tebliğinin doğrudan mernis adresine çıkarıldığı ve adresin kapalı olması nedeniyle Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesi gereğince muhtara tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Açıklanan Kanun maddeleri gereği, davacı asıl …’a yapılacak gerekçeli karar tebliği yönünden izlenecek yol; öncelikle davalının bilinen en son adresine tebligat çıkartılması, oradan sonuç alınamazsa adres kayıt sistemindeki adresine “mernis adresi” şerhi düşülmeksizin tebligat çıkartılması buradan da sonuç alınamazsa o takdirde “mernis adresi” şerhi düşülerek Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre tebligat yapılması gerekirken yukarıda anılan Kanun hükümleri uyarınca belirtilen yol ve yöntem izlenmeden yapılan tebliğ işlemi usulüne uygun değildir. Şu durumda mahkemece, adı geçene gerekçeli kararın usulüne uygun tebliği ile yasal temyiz süresi beklendikten sonra gönderilmesi için dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklandığı şekilde işlem yapılıp, eksiklikler tamamlandıktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay’a yeniden gönderilmesi için, dosyanın mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 30/09/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.