Yargıtay Kararı 4. Hukuk Dairesi 2018/2292 E. 2018/6111 K. 11.10.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/2292
KARAR NO : 2018/6111
KARAR TARİHİ : 11.10.2018

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı … vekili Avukat … tarafından, davalılar … Gazetecilik AŞ ve … aleyhine 02/05/2014 gününde verilen dilekçe ile manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 19/03/2015 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava, basın yoluyla kişilik haklarına saldırı nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili; davalı … tarafından kaleme alınıp … Gazetesi’nin 17/02/2014 tarihli nüshasının 10. sayfasında “Bu Nasıl Tahsis” başlığı ile ve www.yenisafak.com.tr internet sitesinde 17/02/2014 tarihinde “…’ne … Arazisi Nasıl Devredildi?” başlığı ile yer alan haberlerde ” …’da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen … arazisi, 2011 yılında imar değişikliği yapılarak … Vakfı’na satıldı. Bu satıştan 1 yıl sonrada arazinin bitişiğindeki diğer … arazileri üniversiteye tahsis edildi. Bu işlem resmiyette kullanım devri gibi gösterildi. İmar planı ile böyle bir devrin olamayacağı belirtiliyor” şeklinde haberler yapıldığını belirterek davacının kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasıyla uğradığı manevi zararın giderilmesi isteminde bulunmuştur.
Davalılar vekili, davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece; davaya konu köşe yazılarında sarfedilen sözlerin, davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı gerekçesiyle istemin reddine karar verilmiştir.
Dosya kapsamından; 670 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5. maddesine göre, faaliyetleri sona erdirilen şirketlerin ticari sicil kayıtlarının resen terkin edilerek, kapatılan bu kuruluşların varlıkları üzerinde Maliye Bakanlığının yetkili olduğunun ve 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin 24/07/2016 günlü Milli Emlak Genel Tebliğ’in 11. maddesine göre de, kapatılan kurum ve kuruluşların tüm alacaklarının idare tarafından tahsil edileceğinin düzenlendiği anlaşılmıştır. Davacı üniversitenin, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin ekli
IV sayılı listede belirtilen kuruluşlar arasında yer aldığı ve hak ile alacaklarının Hazineye devredildiği anlaşıldığından, mahkemece bu konuda değerlendirme yapılarak karar verilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 11/10/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.