Yargıtay Kararı 4. Hukuk Dairesi 2017/4182 E. 2017/7243 K. 15.11.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/4182
KARAR NO : 2017/7243
KARAR TARİHİ : 15.11.2017

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı … vekili Avukat … tarafından, davalılar … ve diğerleri aleyhine 15/12/2015 gününde verilen dilekçe ile alacak istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 06/04/2017 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü. Dava, haksız sağlık harcaması nedeni ile alacak istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Tebligat Kanunu’nun 10/1-2 maddeleri “Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa, bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan adresi, bilinen son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.” hükümlerini içermektedir. Aynı Kanunun 21. maddesinde ise muhatabın adresinde bulunmaması halinde yapılacak işlemler ve bu kapsamda 21/1 maddesinde muhatabın adresten geçici olarak ayrılmış olması halinde tebligat usulü, 21/2 maddesinde ise mernis adresine tebligat usulü düzenlenmiştir. Bu yasal düzenlemeler kapsamında tebligatın öncelikle bilinen adrese çıkartılması, bu adreste yapılamayarak iade edilmesi halinde ise mernis adresine çıkartılması gerekmektedir.Dosyanın incelenmesinde, davalılardan … adına gerekçeli kararın, Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesi uyarınca tebliğ edilmiş olduğu, ancak tebligatın yapıldığı adresin adı geçen davalının mernis adresi olduğu, yargılama safahatında davalının eşine aynı adreste tebligat yapılmış olması karşısında, davalıya 21/2 göre mernis adresinde tebligatın şartları oluşmadığı anlaşılmaktadır. Şu durumda, öncelikle davalı …’nun bilinen adresine mernis şerhi konulmadan tebligat çıkarılması, iş bu tebligatın yapılamaması halinde, Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesinin şartlarının değerlendirilmesi gerektiği, bu nedenle; mahkemece, adı geçen davalıya gerekçeli kararın usulüne uygun olarak tebliğ edilerek, temyiz süresi beklendikten sonra gönderilmesi için dosyanın mahal mahkemesine geri çevrilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklandığı şekilde işlem yapılıp, eksiklikler tamamlandıktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay’a yeniden gönderilmesi için, dosyanın mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 15/11/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.