Yargıtay Kararı 4. Hukuk Dairesi 2016/232 E. 2018/8305 K. 24.12.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/232
KARAR NO : 2018/8305
KARAR TARİHİ : 24.12.2018

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı … tarafından, davalı … ve diğerleri aleyhine 24/01/2014 gününde verilen dilekçe ile evlilik birliği devam ederken üçüncü kişiyle birlikte olma iddiasına dayalı manevi tazminat istenmesi, karşı davada davacı … vekili Avukat … tarafından davalı … aleyhine 10/04/2014 gününde verilen dilekçe ile kişilik haklarının ihlali nedeniyle manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; asıl davanın davalı … yönünden kısmen kabulüne, davalı … yönünden reddine, diğer davalı … yönünden görevsizlik nedeniyle usulden reddine, karşı davanın reddine dair verilen 21/04/2015 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davalı … vekili ile davalı-karşı davacı … vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava, evlilik birliği devam ederken, üçüncü kişi ile birlikte olma iddiasına dayalı manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalılar … ve … vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece, davanın davalı … yönünden kısmen kabulüne, davalı … yönünden reddine, diğer davalı … yönünden ise mahkemenin görevsizliğine dair verilen karar, davalılar … ve … vekilleri tarafından temyiz edilmiş, ancak davacı vekilinin sunmuş olduğu 27/05/2015 tarihli dilekçeyle davalılar … ve … hakkında davadan feragat ettiğini bildirmiştir.
6100 sayılı HMK’nun 307. ve devamı maddeleri uyarınca davadan feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilecek olup; kesin hükmün sonuçlarını doğurmaktadır. Feragat, niteliği gereği karşı tarafın kabulüne bağlı olmayan tek taraflı irade beyanı ile davayı sonuçlandıran bir usul işlemidir. Temyiz aşamasında hüküm henüz kesinleşmemiş olduğundan, davadan feragat edilmesi de mümkündür. Bu aşamada feragat hakkında karar verme yetkisi yerel mahkemeye ait olduğuna göre, taraf vekillerinin davadan feragat beyanı hakkında bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalılar … ve …’ın temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 24/12/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.