YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/290
KARAR NO : 2015/2745
KARAR TARİHİ : 09.03.2015
MAHKEMESİ : Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 27/02/2013
NUMARASI : 2013/67-2013/76
Davacı A.. B.. vekili Avukat İbrahim tarafından, davalı K.. B.. aleyhine 26/02/2013 gününde verilen dilekçe ile hal hakem heyeti kararına itiraz istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; mahkemenin görevsizliğine dair verilen 27/02/2013 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava, Hal Hakem Heyeti kararının iptali istemine ilişkindir. Mahkemece görevsizlik nedeniyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, davalı hakkında “hal kayıt sistemine bildirimde bulunmadan mal sevk ettiği” gerekçesiyle, “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi” hakkındaki 5957 Sayılı Yasa’nın 8. maddesi ile 07/07/2012 tarihli ilgili yönetmeliğin 23. ve 47. maddeleri uyarınca cezalı hal rüsum tutanağı düzenlendiğini, tutanağın Belediye Encümeni tarafından onaylandığını ancak davalının itirazı üzerine Ankara Valiliği Hal Hakem Heyeti’nin 01/02/2013 tarih ve 2012/33 sayılı kararı ile cezanın iptal edildiğini belirterek Hal Hakem Heyeti kararına itiraz etmiş, kararın iptalini istemiştir.
Davalı, davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davanın tarafları tacir olmadığı gibi, davanın niteliği itibari ile de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesinde sayılan mutlak ticari davalardan olmadığı, davaya bakma görevinin Asliye Hukuk Mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
5957 Sayılı Yasa’nın 10/5. maddesine göre “değeri elli bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda, hal hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar ilam hükmündedir. Bu kararlar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar, bu kararlara karşı on beş gün içinde hal hakem heyetinin bulunduğu yerde ticarî davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz, hal hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hâkim, hal hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Hal hakem heyeti kararlarına yapılan itiraz üzerine asliye ticaret mahkemesinin vereceği karar kesindir”. Bu düzenlemeye göre; değeri elli bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda hal hakem heyeti kararlarına karşı, hal hakem heyetinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesine itiraz edilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yasanın açık düzenlemesi ve eldeki davaya konu uyuşmazlık miktarının elli bin Türk Lirasının altında bulunması karşısında, davaya Asliye Ticaret Mahkemesince bakılması gerekirken yazılı gerekçeyle görevsizlik kararı verilmiş olması doğru değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 09/03/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.