YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/12253
KARAR NO : 2015/10685
KARAR TARİHİ : 05.10.2015
MAHKEMESİ : Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 15/04/2014
NUMARASI : 2013/328-2014/163
Davacı R.. E.. vekili Avukat Ali tarafından, davalılar M.. S.. ve diğeri aleyhine 18/06/2013 gününde verilen dilekçe ile manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 15/04/2014 günlü kararın Yargıtay’ca duruşmalı olarak incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne, her bir yayın ayrı bir dava olup talep edilen miktarların ayrı ayrı duruşma sınırı altında kalması nedeniyle duruşma isteminin reddine karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava, yayın yolu ile kişilik haklarına saldırı nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu televizyon yayınlarında, dava dışı “D.” isimli müzik grubunun “Rezil” adını taşıyan şarkısına, davacının çeşitli görüntüleri ile birlikte yer verilmiştir.
Dava dilekçesinde, yayının bütününün eleştiri sınırları dışında olduğu ve özellikle rezil sözcüğünün kişilik haklarına saldırı oluşturduğu ileri sürülmüştür.
Cevap dilekçesinde, davacının siyasi bir kişilik olması nedeniyle sert eleştiri yapıldığı ve hukuka uygun sınırlar içinde kalındığı savunulmuştur.
Mahkemece, yayının sert eleştiri niteliğinde bulunduğu ve davacının katlanması gerektiği belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir.
Yayın konusu ile kullanılan sözler arasında düşünsel bağlılık anlamında, öz ve biçim dengesi korunmalıdır. Yayın doğru olsa ve kamu yararı bulunsa bile; üslup uygun değilse, aşağılayıcı, küçük düşürücü, abartılı ise hukuka uygunluktan söz edilemez.
Yayınlarda davacı hakkında yapılan “rezil” nitelendirmesinin, sözcük anlamı dışında ve ötesinde; ortalama değer yargıları itibariyle yaptığı çağrışımlar göz önünde tutulduğunda, öz ve biçim dengesi bozulmuştur. Gerekli olmayan bir yakıştırma yapılmış ve amaç aşılmıştır. Şu durumda, yayın hukuka aykırıdır.Açıklanan nedenlerle, davacı yararına uygun bir miktar manevi tazminata hükmedilmelidir. Mahkemece istemin tümden reddi yerinde görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 05/10/2015 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün onanması görüşünde olduğumdan sayın çoğunluğun bozma kararına katılmıyorum. 05/10/2015