YARGITAY KARARI
DAİRE : 4. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/38495
KARAR NO : 2014/33775
KARAR TARİHİ : 20.11.2014
MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hakaret
HÜKÜM : Mahkumiyet
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
Sanığa yükletilen hakaret eylemiyle ulaşılan çözümü haklı kılıcı zorunlu öğelerinin ve bu eylemin sanık tarafından işlendiğinin Kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı,
Eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve Kanunda öngörülen suç tipine uyduğu,
Cezanın kanuni bağlamda uygulandığı,
Anlaşıldığından sanık …’ın ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye aykırı olarak, TEMYİZ DAVASININ ESASTAN REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASINA, 20/11/2014 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞIOY: Hakaret suçunda “aleniyet” kavramı ile “herkese açık umumi yerler” ve “herkesin girebileceği yerler” kasdedilmiştir. Hakaret oluşturan fiilin, belirli olmayan, birçok kişi tarafından duyulup, algılanabilir olması aleniyet ögesini gerçekleştirir.
Somut olayımızda ise; eylem … Adliyesi’nin soruşturma kaleminde mağdur C.Savcısı tarafından şüphelinin beyanını tespit ettiği sırada işlenmiştir.
Soruşturma aşamasında, şüphelinin savunmasının alındığı “savcılık soruşturma kalemini herkesin rahatlıkla girebileceği “umumi” ya da “umuma açık” bir mahal olarak nitelemek olanaklı değildir.
Diğer yandan sanığın ifadesinin soruşturmayla ilgili alındığı; 5271 sayılı CYY’nın 157’nci maddesi gereğince soruşturmanın gizli olduğu; aleniyeti gerektiren (keşif, yer gösterme v.s. gibi) bir işlem de yapılmadığı dikkate alındığında, aleniyetten söz edilemeyeceği, mahkemenin kabulüne göre de, eylemin koridorda gerçekleşmediğinin anlaşılması karşısında, kararın bozulması gerekmektedir.
Bu nedenlerle hakaret suçundan verilen cezanın T.C.K.’nın 125.maddesinin 4.fıkrası ile artırılamayacağı görüşünde olduğumuzdan sayın çoğunluğun onama düşüncesine iştirak edilmemiştir. 20.11.2014