Yargıtay Kararı 3. Hukuk Dairesi 2018/4681 E. 2019/7745 K. 10.10.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/4681
KARAR NO : 2019/7745
KARAR TARİHİ : 10.10.2019

MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

Taraflar arasında ilk derece mahkemesinde görülen kiracılık sıfatının tespiti davasında verilen karar hakkında bölge adliye mahkemesi tarafından yapılan istinaf incelenmesi sonucunda; davalı tarafın istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmiş, ilk derece mahkemesince ek kararla temyiz istemi reddedilmiş olup, bu defa davacı tarafından ek kararın temyizi üzerine; dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
HMK’nun “Kıyas Yoluyla Uygulanacak Hükümler” başlıklı 366. maddesi; “Bu Kanunun istinaf yolu ile ilgili 343 ilâ 349 ve 352 nci maddeleri hükümleri, temyizde de kıyas yoluyla uygulanır.” hükmünü,
“İstinaf Dilekçesinin Reddi” başlıklı 346. maddesi; “İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
Bu ret kararına karşı tebliği tarihinden itibaren bir hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. İstinaf yoluna başvurulduğu ve gerekli giderler de yatırıldığı takdirde dosya, kararı veren mahkemece yetkili bölge adliye mahkemesine gönderilir. Bölge adliye mahkemesi ilgili dairesi istinaf dilekçesinin reddine ilişkin kararı yerinde görmezse, ilk istinaf dilekçesine göre gerekli incelemeyi yapar.” hükmünü içermektedir.
Yukarıda açıklanan madde hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; HMK’nun 366. maddesinin, 346. maddeye yaptığı yollama nedeniyle, 346. madde hükmünün temyiz konusunda da kıyasen uygulanacağı, buna göre; temyiz dilekçesinin, kanuni süre geçtikten sonra veya kesin olan bir karara karşı verilmesi halinde, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinin temyiz dilekçesinin reddine karar vereceği ve ret kararını ilgiliye tebliğ edeceği, bu ret kararına karşı, tebliğ tarihinden itibaren bir hafta içinde temyiz yoluna başvurulması halinde ise, dosyanın kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince Yargıtay’a gönderileceği, Yargıtay’ın ilgili dairesinin temyiz dilekçesinin reddine ilişkin kararı yerinde görmemesi halinde, ilk temyiz dilekçesine göre gerekli incelemeyi yapacağı, açıktır.
Yapılan bu açıklamalar ışığında dairemize gönderilen dosya üzerinde yapılan ön incelemede; ilk derece mahkemesince davanın kabulüne yönelik olarak verilen karara karşı davalı tarafından istinaf kanun yoluna başvurulduğu, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi tarafından yapılan istinaf incelemesi sonucunda; istinaf talebinin kabulü ile ilk derece mahkemesi hükmünün yeniden kurulması açısından davanın reddine karar verilerek dosyanın ilk derece mahkemesine gönderildiği, davacı tarafından iş bu karara karşı temyiz kanun yoluna başvurulduğu, ilk derece mahkemesi, bölge adliye mahkemesince istinaf incelemesi sonucunda verilen kararın kesin olduğu gerekçe gösterilerek temyiz başvurusunun 04.04.2018 tarihli ek karar ile reddedildiği, davacının ek kararı temyiz etmesi üzerine dosyanın ilk derece mahkemesi tarafından düzenlenen temyiz formu ile Dairemize gönderildiği, bu sebeple UYAP sisteminde dosya ilk derece mahkemesi tarafından temyiz incelemesine gönderilmiş gibi kayıt oluşturulduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla; istinaf incelemesi sonucunda verilen karara karşı yapılan temyiz başvurusunun Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi tarafından değerlendirilmesi için, dosyanın ilk derece mahkemesine İADESİNE, 10.10.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.