Yargıtay Kararı 3. Hukuk Dairesi 2017/4678 E. 2018/11497 K. 14.11.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/4678
KARAR NO : 2018/11497
KARAR TARİHİ : 14.11.2018

MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

Taraflar arasındaki kira bedelinin tespiti davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı, taraflar arasında 14/01/2009 başlangıç tarihli ve 5 yıl süreli kira sözleşmesi düzenlendiğini, 14/01/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yıllık kira bedelinin brüt 35.000 TL olarak tespitine karar verilmesi talep etmiştir.
Davalı, taraflar arasında imzalanan sözleşmenin özel şartlar bölümünde kira bedeli döviz olarak belirlendiğinden artış yapılmayacağının kararlaştırıldığını belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece; kira sözleşmesinin başlangıç tarihindeki kur ile dava tarihindeki kur arasında davacı aleyhine düşüş olmadığı gerekçesiyle, sözleşmede yer alan ”sözleşme süresince artış yapılmayacağının” kararlaştırılması nedeni ile sözleşme serbestisine öncelik hakkı verilmesi gerektiğinden davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davaya dayanak 14.01.2009 başlangıç tarihli 5 yıl süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşme ile kiralananın apartmanın çatı katı olduğu ve haberleşme hizmeti ekipmanları kurulması amacıyla kiraya verildiği anlaşılmaktadır. 6098 sayılı TBK’nun 344. ve devamı maddeleri gereği kira tespiti talebinin ancak konut ve çatılı işyeri kiralarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda uygulanabileceği, bunun haricinde kira tespiti istenemeyeceği nazara alındığında, apartmanın çatı katı olarak kiralanan dava konusu taşınmaz, Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine tabi olup hakkında kira tespiti talep edilemeyeceğinden açılan davanın bu gerekçe ile reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru değil ise de sonucu itibariyle doğru olan redde ilişkin hüküm yönünden yeniden yargılama yapılması gerekmediğinden, gerekçenin düzeltilerek onanması HUMK 438/7.maddesi gereğidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle mahkeme ilamının gerekçe kısmında yer alan “…görülmekle, sözleşmede yer alan ”sözleşme süresince artış yapılmayacağının ” kararlaştırılması ve sözleşme süresine ilişkin 5.maddesi nedeni ile sözleşme serbestisine öncelik hakkı verilmesi ” ifadesi gerekçe kısmından çıkartılarak yerine ” … görülmüştür. 6098 sayılı TBK’nun 344. ve devamı maddeleri gereği kira tespiti talebinin ancak konut ve çatılı işyeri kiralarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda uygulanabileceği, bunun haricinde kira tespiti istenemeyeceği nazara alındığında, apartmanın çatı katı olarak kiralanan dava konusu taşınmaz Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine tabi olup hakkında kira tespiti talep edilemeyeceğinden açılan davanın reddine karar verilmesi … ” ifadesinin yazılması suretiyle hükmün gerekçesinin düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK’nun Geçici Madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK’nun 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 14.11.2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.