Yargıtay Kararı 3. Hukuk Dairesi 2016/5172 E. 2017/15525 K. 08.11.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/5172
KARAR NO : 2017/15525
KARAR TARİHİ : 08.11.2017

MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

Taraflar arasındaki vasiyetnamenin iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın açılmamış sayılmasına yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı; muris … tarafından düzenlenen vasiyetnamesinin şekil eksikliği, ehliyetsizlik ve irade sakatlığı nedeniyle geçersiz olduğunu belirterek, vasiyetnamenin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı; davanın yasada öngörülen bir yıllık hak düşürücü süreden sonra açıldığını, vasiyetnamenin de hukuka ve gerçeğe uygun şekilde düzenlenmiş olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece; … 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde 30/12/2013 tarih, 2013/316 E.-2013/694 K. sayılı kararı ile açılan davada yetkisiz olduklarını belirterek yetkisizlik kararı verdikleri, davacı tarafça yetkisizlik kararının temyiz edildiği ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 16/09/2014 tarihli ilamı ile mahkemece verilen yetkisizlik kararının onandığı, onama üzerine kesinleşen … 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/316 E. sayılı dosyasının verilen yetkisizlik kararına istinaden kesinleştirilmesinin de yapılarak dosyanın mahkememize gönderildiği ancak yargılama aşamasında dosyada yapılan incelemede; yetkisizlik kararının Yargıtay’ca onanması ve kararın kesinleşmesinden sonra davacı tarafça dava dosyasının yetkili olan … Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesi istemiyle sundukları dilekçe bulunmadığının görüldüğü, yetkisizlik kararı veren … 3.Asliye Hukuk Mahkemesine yazılan müzekkere ile; davacı tarafça yetkisizlik kararına istinaden dosyanın görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesi talepli dilekçe suretinin varsa fiziken ve aynı zamanda UYAP sisteminden araştırılarak gönderilmesi için yazı yazıldığı, mahkemenin 22/06/2015 tarihli cevabi yazısında bahsedilen dilekçeye rastlanılmadığının bildirildiği, hal böyle olunca HMK 20/1 gereği davacı tarafın yasal olarak belirlenen iki haftalık süre içerisinde herhangi bir talepte bulunmadığı ve dava dosyasının sehven mahkeme kalemi tarafından resen gönderildiği gerekçesi ile HMK 20/1-son gereği davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiş, hüküm davacı tarafça temyiz edilmiştir.
1-) Davada uyuşmazlık; mahkemece verilen yetkisizlik kararı üzerine dosyanın, re’sen yetkili mahkemeye gönderilip gönderilemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
6100 sayılı HMK’nun 20. maddesi; “(1) Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir. Aksi takdirde, bu mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. (2) Dosya kendisine gönderilen mahkeme, kendiliğinden taraflara davetiye gönderir.” şeklindedir.
Anılan yasa hükmüne göre; görevsizlik kararı veren mahkemeye hak düşürücü sürede başvuru yapılmazsa ”kararı veren mahkemece” açılmamış sayılmasına karar verileceği “bu mahkemece” ibaresi ile belirtilmiştir. Kanun koyucu açılmamış sayılma kararı verecek görevli mahkemeyi gönderen mahkemeyle ilgili düzenlemelerin yer aldığı 1. bendde belirtmiş, gönderilen mahkemeyle ilgili ise sadece davetiye hususunda maddenin 2. bendinde bir düzenleme yapmıştır.
Somut olayda, taraflarca dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesi talep edilmediği için … 3. Asliye Hukuk Mahkemesince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekirken, dava dosyasının re’sen … 2. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesi hatalı olduğu gibi, … 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi de hatalıdır.
O halde; dava dosyası kendisine gelen … 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, gönderme talebinin bulunmadığını ve hak düşürücü sürenin geçtiğini tespit ederek esasını kapatması ve HMK’nun 20. maddesi gereğince ek karar ile davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi için dosyayı kendisine gönderen görevli … 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne iade etmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yukarıdaki gibi hüküm kurması doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
2-) Bozma nedenine göre, diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince davacı yararına BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenle davacı tarafın diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK’nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08.11.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.