Yargıtay Kararı 3. Hukuk Dairesi 2015/1091 E. 2015/20526 K. 17.12.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/1091
KARAR NO : 2015/20526
KARAR TARİHİ : 17.12.2015

MAHKEMESİ : KONYA 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 21/10/2014
NUMARASI : 2013/273-2014/571

Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, dava dilekçesinde; müvekkilinin tarımsal sulama abonesi olduğunu, tarlasında bulunan 2527425 abone numaralı elektrik sayacının ölçü devrelerinin bozulması ve tüketim miktarının kayıt altına alınamaması üzerine davalı şirket tarafından 7.800,00 TL elektrik bedeli tahakkuk ve tahsil edildiğini, müvekkili tarafından başvurulan Çumra Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı tarafından 7.100,00 TL’lik ödemenin davalı şirketten iadesine karar verildiğini, ancak söz konusu bedelin iade edilmediğini, alacağın tahsili amacıyla Konya 13. İcra Müdürlüğü’nün 2012/5241 esas sayılı dosyası ile başlatılan icra takibine davalının haksız olarak itiraz etmesi üzerine takibin durduğunu ileri sürerek; davalının itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, cevap dilekçesinde; yapılan işlemin Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğine uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davalı işleminde bir usûlsüzlük olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
6100 sayılı HMK’nun 281. maddesinde, tarafların, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilecekleri; mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden ek rapor alabileceği; ayrıca gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabileceği açıklanmıştır.
Somut olaya gelince; mahkemece bilgisine başvurulan elektrik mühendisi tarafından düzenlenen ve hükme esas alınan bilirkişi raporunda, sağlıklı bir sonuca varılabilmesi için, dava konusu aboneliğe konu arazide ekilen ürün cinsinin, ürünün kaç defa sulanması gerektiğinin, aynı arazinin bir günde ve kaç saatte sulanabileceğinin belirlenmesi gerektiği hususunda ziraat mühendisi bilirkişiden rapor alınabileceği bildirilmiştir. Ne var ki, mahkemece bilirkişi raporunda belirtilen şekilde inceleme yapılmadan hüküm verilmiştir.
O halde, mahkemece; dosyanın elektrik mühendisi ve ziraat mühendisi bilirkişilerden oluşturulacak yeni bir bilirkişi kuruluna verilmesi, davaya konu dönem tüketim faturası dikkate alınarak, tahakkuk döneminde yürürlükte bulunan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ile sözleşme hükümlerine göre davacının ödemesi gereken bedelin hesaplanması konusunda rapor alınıp, hasıl olacak sonuç dairesinde hüküm tesis edilmesi gerekirken; eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.