YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/12367
KARAR NO : 2015/4976
KARAR TARİHİ : 26.03.2015
MAHKEMESİ : NİĞDE 1. ASLİYE HUKUK (TÜKETİCİ) MAHKEMESİ
TARİHİ : 18/02/2014
NUMARASI : 2013/304-2014/113
Taraflar arasındaki istirdat davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, dava dilekçesinde; müvekkilinin, elektrik abonesi olduğunu; davalı tarafından, kaçak elektrik kullanıldığı belirtilerek kaçak elektrik bedeli tahakkuk ve tahsil edildiğini; kaçak elektrik kullanmadığını ileri sürerek; davalıya haksız olarak ödenen bedelden şimdilik 1.000 TL’nin istirdadına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, cevap dilekçesinde; davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; benimsenen bilirkişi raporuna göre, davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
HMK’nun 281. maddesinde; tarafların, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise, bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebililecekleri; mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden ek rapor alabileceği; ayrıca, gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabileceği açıklanmıştır.
Somut olaya gelince; mahkemece, bilgisine başvurulan bilirkişi tarafından düzenlenen raporda; dava konusu tahakkuklara ilişkin olarak, denetime elverişli şekilde hesaplama yapılmamış, sadece, davalı kurumun tahakkukunun doğru olduğu vurgulanmış; mahkemece, bu rapor doğrultusunda karar verilmiştir. Dava konusu olan tahakkuklar esas alınarak, bilirkişi tarafından, denetime elverişli bir şekilde hesaplama yapılması gerektiği kuşkusuzdur. Bilirkişi raporu bu haliyle yetersiz olup, denetime elverişli değildir.
Hal böyle olunca, mahkemece; öncelikle, dosyanın önceki bilirkişi dışında oluşturulacak üç kişilik uzman bilirkişi kuruluna verilerek, davalının, davacı taraftan isteyebileceği bedelin Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ve sözleşme hükümlerine göre hesaplanması konusunda denetime elverişli bir rapor alınması gerekirken; yetersiz bilirkişi raporu benimsenerek karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 26.03.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.