YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/2158
KARAR NO : 2011/5048
KARAR TARİHİ : 29.03.2011
MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Davacı vekili dava dilekçesinde, boşanma ilamı ile davalıya 150 TL yoksulluk nafakası hükmedildiğini, her yıl ÜFE oranında artırılarak davacının 327 TL ödemeye devam ettiğini, davacının yeniden evlendiğini, davalının hem Yapı Kredi Bankasından emekli maaşı, hemde SGK’dan yetim aylığı aldığını belirterek yoksulluk nafakasının kaldırılmasını, olmadığı takdirde indirilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili cevabında, davalının emekli maaşı ve babasından maaş aldığını, davacının süper emeklilik maaşı alıp, durumunun … olduğunu beyan etmiştir.
Mahkemece; davalının iki yerden maaş aldığından bahisle yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilmiş, hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Taraflar arasında görülen boşanma davası sırasında davalının Yapı Kredi Bankasından emekli maaşı almasına rağmen davalı lehine 150 TL yoksulluk nafakasına ve her yıl enflasyon oranında artırılacağına ilişkin artış şartına karar verilmiş, hüküm temyiz edilmeden 08.11.2000 tarihinde kesinleşmiştir. Davalıya babasından dolayı bağlanan dul yetim aylığının SGK tarafından 01.12.2000 tarihinde ödenmeye başlandığı anlaşılmaktadır. Davacının sosyal, ekonomik durumunda olumsuz bir değişikliğin olmadığı, Yapı Kredi Bankasından 881 TL emekli maaşı ile taşınmazlarından 1.500 TL kira geliri aldığı tespit edilmiştir.
TMK.nun 175. maddesi gereğince, “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz nafaka isteyebilir”, 176/4. maddesinde ise “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir” hükmü getirilmiştir.
Bu durumda davalıya boşanma kararından sonra 01.12.2000 tarihinde babasından bağlanan dul yetim aylığı nedeniyle ekonomik durumunun olumlu yönde değiştiği kabul edilse bile yaklaşık 9 yıl sonra bu hususun nafakanın kaldırılması için haklı neden kabul edilmesi hakkaniyete uygun düşmediği anlaşıldığından, mahkemece; TMK.nun 4. maddesi gereğince uygun bir miktar indirim yapılmak suretiyle hüküm kurulması gerekirken yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılmasına karar verilmesi … görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 29.03.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.