Yargıtay Kararı 3. Hukuk Dairesi 2011/1736 E. 2011/10929 K. 23.06.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/1736
KARAR NO : 2011/10929
KARAR TARİHİ : 23.06.2011

MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

Dava dilekçesinde vasiyetnamenin tenfizi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı … vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Davacılar, dedeleri muris …’ın 12.6.1989 tarihli vasiyetname ile 528 parsel sayılı zeytinliği kendilerine vasiyet ettiğini murisin 1993 yılında vefat ettiğini, vasiyetnamenin açılıp mirasçılarına okunduğunu, mirasçıların bir itirazı olmadığını, iyiniyetle tenfiz davası açmadıklarını, vasiyetnamenin hukuki geçerliliği olduğunu, davalılar tarafından bahse konu taşınmazın izale-i şuyu davasına konu edindiğin ileri sürerek, dava konusu taşınmazın davacılar adına 1/2,şer paylı olarak tapuya tesciline ve vasiyetnamenin tenfizine karar verilmesini istemişlerdir.
Davalı … davalıyı kabul ettiğini, murisin ölümünden beri taşınmazı davacıların kullandığını bildirmiştir.
Davalı … TMK.nun 602 mad. Gereği vasiyet alacaklısının dava hakkının 10 yıl olup, 10 yıllık sürenin geçmesiyle talebin zaman aşımına uğradığını bildirerek, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, tenfizi istenilen vasiyetnamenin 14.6.1993 tarihinde açılıp okunduğu, aradan geçen süre içerisinde vasiyetnamenin iptaline ilişkin bir dava açılmadığı, muris vasiyet edenin ölümünden sonra davacıların kullanımına teslim edilip, onlar tarafından kullanıldığı ve zilyetliğin davacılar tarafından kullanılması nedeniyle zamanaşımına uğramayacağı kanaatine varılarak vasiyetnamenin ( 12.6.1989) tarihli tenfizi ile … adına olan tapu kaydının iptaliyle taşınmazın 1/2.şer hisse ile davacılar … ile … adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı … tarafından temyiz edilmiştir.
4721 sayılı TMK.nun 602.. Maddesine göre “vasiyet alacaklısının dava hakkı, ölüme bağlı kazandırmayı öğrenmesinin veya vasiyet borcu daha sonra muaccel olacaksa muaccel olma tarihinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar”. Murisin ölüm tarihi ve vasiyetnamenin açılma tarihi ile uygulanması gereken yasa hükmü, Mülga 743 sayılı MK.nun 580. Maddesine göre de mürura zaman müddeti 10 senedir. Muris … 14.02.1993 tarihinde ölmüş; vasiyetname 14.6.1993 tarihinde açılarak mirasçılara tebliğ edilmiştir. Davalı … vd. vasiyetnamenin açılması sırasında vasiyetnameye itiraz etmişlerdir. Dava konusu taşınmaz davacılar tarafından kullanılıyor olsa dahi bu kullanım, zaman aşımını durdurmaz. Davalılardan …’in zamanaşımı savunmasında bulunduğu anlaşılmaktadır. M.K’nun 580.(TMK’nun 602) maddesi gereğince vasiyet alacaklısının alacakla ilgili zamanaşımı süresi, ölüme bağlı kazandırmayı öğrenmesinin veya vasiyet borcu daha sonra muaccel olacaksa muaccel olma tarihinden itibaren işlemeye başlar. Mahkemece zamanaşamının başlangıç tarihi saptanarak davalılardan …’in yapmış olduğu zamanaşımı savunması üzerinde durulup bir sonuca varılması gerekirken taşınmazın davacıya teslim edilmesi nedeniyle zamanaşımının işlemeyeceği kabul edilerek karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 23.062011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.