YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/12511
KARAR NO : 2011/11915
KARAR TARİHİ : 07.07.2011
MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
Dava dilekçesinde 2.244,00 TL alacak için itirazın iptali, inkar tazminatının masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Davacı vekili; davalı taraf hakkında Ümraniye 1.İcra Müdürlüğünün 2008/2690 Esas sayılı dosyası ile taraflar arasındaki sözleşmenin haksız feshinden dolayı sözleşmenin 4/10. maddesine istinaden kalan sürenin ücret alacağının tahsili amacıyla ilamsız takip başlatılmış olduğunu, davalı tarafından yapılan itiraz haksız olduğundan, itirazın iptaline ve %40 icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, azlin haklı sebeple olması nedeniyle davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile 2.244,00 TL. alacak için itirazın iptaline, inkar tazminatının tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı tarafça temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalıların sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmenin 4/10. maddesinde “sözleşmenin müşteri tarafından feshi halinde sözleşmede belirtilen sürelerin bedelinin tamamının meslek mensubuna iş sahibince ödeneceği” şeklinde konulan hüküm nedeniyle davada çalışılmayan bir yıllık sürenin ücret alacağı istenmiştir.
Ancak BK.nun 325/2.maddesi “İşi yapmadığından dolayı tasarruf ettiği yahut diğer bir iş ile kazandığı ve kazanmaktan kasten feragat eylediği şeyi mahsup ettirmeğe mecburdur.” hükmünü içermektedir. Maddede belirtilen mahsup deyimi, alacağın hesabına ilişkin bir itirazı ifade eder. BK.nun 325/2.maddesi hükmünün davalının isteği olup olmadığına bakılmaksızın mahkemece re’sen uygulanması gerekeceği Yargıtay’ın istikrarlı kararları ile de kabul edilmiştir.
O halde mahkemece davalı tarafından akdi feshedilen davacının öğrenim derecesi, mesleki kariyeri, sosyal durumu ve yaşı gözetilerek aynı veya pek yakın koşullarla iş gücünü ne kadar süre içinde değerlendirebileceği ve ne oranda bir kazanç sağlayabileceğinin tesbiti için bir bilirkişi incelemesi yaptırılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 07.07.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.