YARGITAY KARARI
DAİRE : 3. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/7779
KARAR NO : 2010/8844
KARAR TARİHİ : 17.05.2010
MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
Dava dilekçesinde 5000 TL tazminatın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Davada, davalı Belediyeden ihale ile satın alınan konutun dış ve iç cephe izolasyonunun yapılmamış olması nedeniyle soğuk ve yağışlı havalarda küflenme, pamuklanma, terleme ve damlama ile duvarlarda çatlaklar oluştuğu gizli ayıpların giderilmesi için fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak 5000,00 TL tazminatın tahsili istenilmiştir.
Davalı taraf, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, dava kabul edilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-4822 Sayılı kanun ile değişik 4077 Sayılı T.K.H.K’nun 3. maddesinde kanunun uygulanmasıyla ilgili tanımlar yapılıp, bu arada ” bir mal ve hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi” tüketici, “Alışverişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları…” mal, “Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere, ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri” satıcı, olarak tanımlamıştır. Aynı yasanın 23. maddesinin 1. fıkrasında ise, “Bu kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakılır.” hükmüyle kanunun uygulanmasından doğacak ihtilaflara bakacak görevli mahkeme belirtilmiştir.
Somut olay değerlendirildiğinde, tüketici davacı ile satıcı davalı arasında konut satımından kaynaklanan bir uyuşmazlık bulunduğu, anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, sözü edilen yasanın 23. maddesi hükmü gereğince davaya bakmaya tüketici mahkemesi görevlidir. Mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, davanın esasına girilerek hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
2-Bozma nedenine göre, davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.05.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.