Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2016/4744 E. 2019/4 K. 14.01.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/4744
KARAR NO : 2019/4
KARAR TARİHİ : 14.01.2019

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen tazminat davası sonucunda verilen hükmün onanmasına ilişkin Dairemizin 17.03.2016 günlü ve 2014/9209 Esas, 2016/1673 Karar sayılı ilamının karar düzeltme yoluyla incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle dosya incelendi, gereği görüşüldü.
– KARAR –
Davacılar vekili, taraflar arasında arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi imzalandığını, davalıların sözleşme ve projeye aykırı daire yaptığını ileri sürerek, bu nedenle oluşan değer kaybının tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, dairelerin kura ile belirlendiği, manzarası kapalı olan daire çıkma olasılığının da olduğu, aynı katta bulunan ve manzarası açık olan dairelerin de değerinin aynı olduğu gerekçesi ile davanın reddine dair verilen kararın davacılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 2014/9209 E. 2016/1673 K. sayılı ilamı ile davalı belediyece anlaşmaya aykırı olarak bitişikteki alışveriş merkezi çatısı yükseltilerek daire görüş cephesinin kapatıldığı ve bu suret ile davacının daire değerinin düştüğü ileri sürülerek tazminat istendiği, alınan bilirkişi raporunda davacıya ait dairenin cephesini kapatan alış veriş merkezi çatısının onaylı projeye aykırı şekilde yükseltilmesi sebebi ile bu durumun oluştuğu, davalı belediyece bu aykırılığın imar mevzuatına uygun şekilde tadilat projesi yaptırılmak sureti ile giderildiğinin savunulmadığı, bu durumda tadilat projesi yaptırılmak sureti ile projeye aykırılığın giderilmesinin mümkün olduğu bu aşamada dairenin değer kaybı iddiası incelenemeyeceği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi doğru görülmemiş ise de gerekçesi değiştirilmek sureti ile onanmasına karar verilmiştir.
Bu kez, davacılar vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dairemizin 2014/9209 E. 2016/1673 K. sayılı ilamı ile her ne kadar mahkemece verilen kararın gerekçesi değiştirilmek sureti ile onanmasına karar verilmiş ise de dosya ile ilgili karar verildikten sonra imar barışı olarak da nitelendirilen 7143 Sayılı Kanun’un 16. maddesine göre kaçak yapılarla ilgili bir düzenlemeye gidilmiştir. Davaya konu kaçak imalatın bu kanun kapsamında ruhsata bağlanması sonucunda da iskan raporunun alınarak inşaatın kanuna uygun olarak teslimi yapılabilecektir. Bu durumda mahkemece dava konusu taşınmazdaki proejeye aykırılığın giderilmesinin mümkün olup olmadığı imar barışından faydalanılıp, faydanılmadığı konularında üç kişiden oluşan yeni bir bilirkişi heyetinden denetime ve hüküm kurmaya elverişli bir rapor alınıp sonucuna göre karar verilmesi gerektirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş ve bu nedenle karar düzeltme isteminin kabulü ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
SONUÇ: Yukarıda, açıklanan nedenlerle davacılar vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile hükmün davacılar yararına BOZULMASINA, temyiz peşin ve karar düzeltme harcının davacılara geri verilmesine, 14.01.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.