YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/8807
KARAR NO : 2014/1501
KARAR TARİHİ : 03.03.2014
MAHKEMESİ : Eskişehir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 19/02/2013
NUMARASI : 2004/617-2013/105
Taraflar arasındaki asıl ve birleştirilen alacak davalarının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün asıl ve birleşen davada davalılar S.. S.., E. A., Ş. U. vekillerince duruşmalı, M.. Ö.., Y. V., M.. K.. vekilleri ile asıl davada davacı kooperatif denetçileri vekilince duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalılardan S.. S.., E. A. ve Ş. U. Vek. Av. S.. T.., davalılardan Y.. V.. ve M.. K.. Vek. Av….., davalılardan M.. Ö.., M.. K.. ile davacı kooperatif denetçileri M.. A.. ve A.. B..’nin gelmeleriyle duruşmaya başlanarak hazır bulunanların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçelerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
– KARAR –
1-7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 10. maddesine göre tebligat, tebliğ yapılacak şahsın bilinen son adresine yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Aynı Kanunun 21. maddesine göre ise kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmazveya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza
mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliği’n 29. maddesinde ” (1) 21, 22, 23, 25, 26 ve 27’nci maddelerde yazılı kişiler, tebliğ yapılacak olanın geçici olarak başka yere gittiğini belirtirlerse, tebliğ memuru, muhatabın hangi sebeple adresten geçici olarak ayrıldığını, beyanda bulunanın adı ve soyadı ile sıfatını tebliğ tutanağına yazar. Tebliğ tutanağını beyanda bulunana imzalattırır ve tebliğ edilecek evrakı beyanda bulunana verir. Bu kişiler, tebliğ evrakını kabule mecburdurlar.
Bu kişilerin beyanlarını imzadan kaçınmaları ve tebliğ evrakını kabul etmemeleri durumunda, tebliğ memuru bu hususu tutanağa yazar, imzalar ve tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti üyesinden birine ya da kolluk amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve teslim ettiği kişinin adresini içeren ihbarnameyi gösterilen adresin kapısına yapıştırır.” hükmü yer almaktadır.
Somut olayda, davalılardan S. S. gerekçeli karar ve davacı vekilinin temyiz dilekçesi Tebligat Kanununun 21. maddesi uyarınca tebliğ edilmiştir. Ancak tebliğ edilen adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki kayıtlı adresi olduğu hususu tebligat üzerinde belirtilmediği gibi muhatabın hangi sebeple adreste bulunmadığı da tebligat üzerine yazılmamıştır.
Davalı S. S., gerekçeli kararın ve davacı vekilinin temyiz dilekçesinin tebliğinin, Tebligat Kanun’un 21. maddesine aykırı olarak, muhatabın nerede olduğu, adresinden geçici olarak ayrılıp ayrılmadığı, tevziat saatinden sonra dönüp dönmeyeceği araştırılamadan yapıldığından, yapılan bu tebligat geçersizdir. Anılan davalıya gerek duyulduğunda adres kayıt sistemindeki adresi de araştırılmak suretiyle gerekçeli karar ve davacı vekilinin temyiz dilekçesi Tebligat Kanunu hükümlerine uygun olarak tebliğ edilmelidir.
2-Heyetçe incelenmesine gerek görülen, davacı kooperatif anasözleşmesine dosyasında rastlanılmamıştır.
Davalı S. S. gerekçeli karar ve davacı vekilinin temyiz dilekçesinin usulüne uygun tebliğ edilerek temyiz ve cevap süresi beklendikten ve davacı kooperatif anasözleşmesi celbedilerek dosyasına konulduktan sonra dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize tekrar gönderilmesi için, yerel mahkemesine geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 03.03.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.