Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2013/838 E. 2013/1751 K. 21.03.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/838
KARAR NO : 2013/1751
KARAR TARİHİ : 21.03.2013

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Davacı vekili, müvekkilinin kooperatif üyesi iken ihraç edildiğini, bu durumu Eylül 2009 tarihinde davalı kooperatif ile taşınmazın teslim işleminin yapılması için görüşmeler sırasında öğrendiğini, müvekkilinin, 31.03.2006 tarihli cevabi ihtarname ile davalı kooperatife hiç bir borcunun bulunmadığını bildirdiğini, ihraç kararının Kooperatifler Kanunu ve anasözleşmeye aykırı olduğunu, ihtarnamelerin Tebligat Kanunu’na aykırı şekilde tebliğ edildiğini ileri sürerek, ihraç kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; davacının 03.01.2006 tarih ve 82 no’lu davalı kooperatif yönetim kurulunun ihraç kararına karşı kooperatif genel kuruluna itiraz ettiği, itiraz hakkında genel kurul toplantısında herhangi bir karar verilmediği, bu sebeple Kooperatifler Kanunu’nun …. maddesindeki yasal şartlara uygun olarak davanın açılmadığı, ayrıca aynı maddede düzenlenmiş olan ” kararın tebliğ tarihinden itibaren … ay içinde itiraz davası açılabilir. ” hükmü gereğince ….07.2006 tarihinde ihraç kararının davacıya tebliğ edildiği, dava dilekçesinde ihraç kararının Eylül 2009 tarihinde öğrendiğini beyan ettiği dikkate alındığında üç aylık hak düşürücü süre içinde davanın açılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava, ihraç kararının iptali istemine işkindir.
Kooperatifler Kanunu’nun …/…. ve davalı kooperatif anasözleşmenin …/…. ve …. maddelerinde “Ortak çıkarma kararının tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde iptal davası açabilir. Tebliğ edilen karar yönetim kurulunca verilmiş ise ortak üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır. Üç aylık süre içinde genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşir” hükmüne yer verilmiştir. Bir üyenin yönetimin ihraç kararına itirazı ihraç iptali davasından önce yönetimce genel kurula intikal ettirilmiş ve üye aleyhine davadan önce karar verilmiş ise, davanın yönetim kurulu kararına karşı açılmadığı, genel kurulca verilen karara karşı süresinde itiraz davası olarak açıldığı kabul edilerek, bundan sonra davanın esasına girilmesi; genel kurulca itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, ortaklık devam ettiğinden davanın reddine karar verilmesi; şayet yargılama aşamasında bu itiraz genel kurula intikal ettirilmiş ise, genel kurul kararı sonucu beklenilerek bu karar ortak aleyhine çıktığı takdirde davaya
genel kurul kararının iptali olarak devam edilmesi; genel kurulca itirazın kabulüne karar verilmesi halinde davanın konusunun kalmayacağının düşünülmesi; itiraz genel kurula davadan önce ya da sonra intikal ettirilmemiş ve intikal ettirilmeyecekse, üyeliğin askıda ve devam ettiği, yönetim kurulunun ihraç kararına karşı dava açılamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir. Genel kurul, üyenin ihraç kararına yaptığı itirazı üzerine esasen yetkisinde olan itirazı görüşerek karar bağlaması halinde, artık itirazın geç yapıldığına bakılmaksızın, davanın ihracı onaylayan genel kurul kararının tebliğinden itibaren üç ay içerisinde açılıp açılmadığı belirlenmelidir.
Somut olayda, davacı tarafından 03.01.2006 tarihli yönetim kurulunun ihraç kararına karşı genel kurula itiraz yolu tercih edilmiş olup, bu durumda yönetim kurulu kararı aleyhine dava açılması mümkün olmayıp, itiraz üzerine genel kurulca ihracın onaylanmasına dair bir karar verilmesi halinde bu kararın davacıya tebliği üzerine üç ay içinde bu kararın iptali için dava açma hakkı bulunmaktadır. ….06.2006 tarihli genel kurulda diğer ortaklar ile ilgili karar verildiği halde davacının itirazı ile ilgili bir karar verilmemiştir. Davacının genel kurula itirazı ile ilgili herhangi bir karar alınmadığından, ortaklığı askıda ve devam etmekte olup, davacının iptal davası açmasına gerek bulunmamaktadır. ….01.2011 tarihinde açılan işbu davadan önce ya da sonra itirazın başka bir genel kurulda karara bağlandığı ve kararın davacıya tebliğ edildiği de savunulmamış ve kanıtlanmamıştır.
Bu durumda, mahkemece, davacının itirazı Kooperatifler Kanunu ve anasözleşme uyarınca genel kurula intikal ettiği halde bir karar verilmediği, bu durumda davacının ortaklığının askıda olduğu ve devam ettiği, genel kurula itiraz halinde yönetim kurulu kararı aleyhine dava açılamayacağı gerekçesiyle davanın reddi gerekirken, itiraz hakkında genel kurul toplantısında herhangi bir karar verilmediği isabetli olarak tespit edildiği halde, dava açma süresinin genel kurulca bir karar verilmesi, bu kararın tebliğ edilmesi üzerine başlayacağı, itiraz halinde yönetim kurulu kararının dava konusu yapılamayacağı, bu kararın tebliği üzerine dava açma süresinin başlamayacağı gözden kaçırılarak, davanın yazılı gerekçelerle hak düşürücü süre içinde açılmadığı sonucuna varılarak reddi isabetsiz ve gerekçenin hüküm fıkrasında tekrarı HMK’nın 297/…. maddesine aykırı ise de, sonucu itibariyle doğru olan kararın, HUMK’nın 438/ son maddesi uyarınca değişik gerekçe ile ve hüküm fıkrasının birinci bendinin ise aşağıdaki şekilde HUMK’nın 438/…. maddesi uyarınca düzeltilmesi suretiyle hükmün onanması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile hüküm fıkrasında birinci bendin üçüncü satırındaki “Davacının 03.01.2006 tarih ve 82 no’lu davalı kooperatif yönetim kurulunun ihraç kararına karşı kooperatif genel kuruluna itiraz ettiği, itiraz sonucu hakkında karar verilmediği ve davanın Kooperatifler Kanunu’nun …. maddesindeki yasal şartlara ve … aylık hakdüşürücü süreye uygun olarak açılmadığı anlaşıldığından” ibaresinin çıkarılmasına, hükmün bu şekilde düzeltilerek ve gerekçesi değiştirilerek ONANMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren … gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere ….03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.