Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2013/7437 E. 2014/871 K. 10.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/7437
KARAR NO : 2014/871
KARAR TARİHİ : 10.02.2014

MAHKEMESİ : Kayseri 3. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 28/05/2013
NUMARASI : 2012/299-2013/148

-KARAR-
1- Dosyada, gerekçeli kararın davalı kooperatif adına tebliğ edildiği ve hükmü temyiz eden Av. S.. E..’in vekaletnamesine rastlanılmamıştır. Yine dosyada bulunan Ticaret Sicil Müdürlüğü yazılarından davalı kooperatifin tasfiye halinde bulunduğu anlaşılmıştır.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 98. maddesi yollamasıyla TTK’nın 450 ve 219/1. maddeleri uyarınca, tasfiye halindeki kooperatif tüzel kişiliğini davalarda tasfiye memurlarının temsil etmesi gerektiğinden, ilgili Ticaret Sicil Memurluğu’ndan davalı kooperatifin son sicil kaydı getirtilerek, tasfiye devam ediyorsa (ya da kooperatif sicilden terkin edilmiş ise davacı tarafa kooperatifin ihyası için dava açmak üzere süre verilip, ihyası halinde kooperatif tasfiye haline geri döneceğinden) en son görevde olan tasfiye memurlarının isim ve adresleri sorularak, en son tasfiye kurulu üyeleri tarafından kararı temyiz eden Av. S.. E..’e verilmiş bir vekaletname varsa sunulmasının sağlanması, vekaletname sunulamaz ise gerekçeli karar, Dairemizin işbu geri çevirme kararı ile Av. S.. E.. tarafından sunulan temyiz dilekçesinin ”tasfiye halinde davalı kooperatif tüzel kişiliğine” tebliğe çıkarılması, Tebligat Kanunu’nun 12 ve 13. maddeleri ile Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 20 ve 21. madde hükümleri uyarınca tasfiye memurlarından ya da koşulları oluştuğunda memur veya müstahdemlerinden birine kooperatif adına tebliği ile işlemeye başlayan temyiz süresinin beklenmesi, münferiden temsile yetkili olanlardan birinin ya da müştereken temsile yetkili olanların tamamının birlikte kaleme almaları gereken dilekçe ile kararı temyiz etmeleri halinde temyiz dilekçesinin eklenmesi, kararı temyiz etmemeleri ve temyize muvafakat edip etmedikleri hususunda temyiz süresi içinde imzalı yazılı dilekçe vermeleri halinde usulüne uygun kimlik tespiti de yapılarak bu hususun bir tutanakla belirlenmesi, temyiz dilekçesinin ya da temyiz dilekçesini benimsediklerini yazılı olarak beyan etmeleri halinde bu dilekçenin davacı vekiline tebliği ile temyize cevap süresinin beklenmesi ve hükmün temyiz edilmesi halinde temyiz dilekçesinin dosya içerisine konulması,
2-Temyiz dilekçesinin verilme usulü HUMK’nın 434. maddesinde açıklanmış olup, buna göre harca tabi ise temyiz dilekçesinin temyiz defterine kayıt ettirilip, temyiz harcının yatırılmış olması gerekmektedir. Temyiz defterine kayıt ettirilip, harcı alınmayan temyiz dilekçeleri bakımından çözüm getiren 21.05.1985 gün ve 1984/5 Esas, 1985/1 Karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararında, harca tabi olmasına rağmen hesap edilip ilgilisinden alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri hakkında da HUMK`nın 434/3. maddesinde öngörülen eksik harç ödenmesi ile ilgili işlemin kıyasen uygulanması ve bu durumda temyiz isteminin, temyiz defterine kaydedildiği tarihte yapılmış sayılması gerektiği açıklanmıştır.
Somut olayda davanın kabulüne dair verilen hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edildiği halde, kabulüne karar verilen toplam 75.000,00 TL üzerinden nispi temyiz karar harcı ile temyiz yoluna başvurma harcı yatırılması gerekirken, temyiz yoluna başvurma harcının tam olarak yatırıldığı ancak, kabulüne karar verilen toplam miktar üzerinden yatırılması gereken nispi temyiz karar harcı yerine yalnızca 128,85 TL tutarında temyiz karar harcı yatırıldığı anlaşılmıştır. Hükmü temyiz eden davalı vekili tarafından eksik yatırıldığı anlaşılan nispi temyiz karar harcı yatırılmışsa buna ilişkin belgenin eklenmesi, yatırılmamışsa eksik temyiz karar harcını yatırması için vekaletnamesini sunması halinde davalı vekiline, aksi halde davalı kooperatife anılan eksik temyiz karar harcını yatırması için HUMK’nın 434/3. maddesi uyarınca muhtıra çıkarılması, sonucuna göre gerektiğinde dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi ya da aynı madde uyarınca mahkemece bir karar verilmesi,
İçin dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 10.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.