YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/6838
KARAR NO : 2014/473
KARAR TARİHİ : 28.01.2014
MAHKEMESİ : Ankara 8. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 12/12/2012
NUMARASI : 2011/432-2012/558
Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Davacı, O. M. ile G. B. usul ve yasaya aykırı şekilde ortaklıktan ihraç edildiğini, ihraç kararı kesinleşmeden 05.06.2011 tarihli olağan genel kurulun 9. maddesiyle adı geçene ait 6 payın E. Ö. devredilmesi konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesinin karara bağlandığını, genel kurulda bu şahıslara oy kullandırıldığını aleyhte oy verdiği halde tutanağa oybirliğiyle karar alındığının yazıldığını, bu durumun yasa, anasözleşme ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, 05.06.2011 tarih ve 9 numaralı kararın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, 05.06.2011 tarih ve 9 sayılı genel kurul kararının iptal talebinin yerinde ve alınan kararın kanuna aykırı olduğunu, davayı kabul ettiklerini savunmuştur.
Mahkemece, davacının 05.06.2011 tarihli genel kurula katıldığı, dava konusu ettiği 9 numaralı kararın oybirliğiyle alındığı, davacının muhalefet şerhi olduğuna ilişkin bir ibarenin bulunmadığı, davalı kooperatif vekilinin yargılama sırasında davayı kabul ettiğini bildirmiş ve temsil sıfatı tamam ise de, genel kurul kararının iptali davasında davanın niteliği itibariyle davayı kabul yetkisine ilişkin genel kuruldan alınmış bir kararın bulunmadığı, genel kurulca oybirliği ile alınan kararla ilgili yönetim kurulunun davayı kabul etme yetkisi olduğunu kabul etmenin, yönetim kurulu iradesini genel kurul iradesinin üzerine çıkarma anlamına geldiği, bunun da hukuken mümkün olmadığı, oybirliğiyle alınan genel kurul kararının iptali davasının kabulü için genel kurul kararı alınması gerektiği, bu yolda kararın alınmadığından davalı vekilinin tek başına kabul yetkisinin geçerli olamadığı kanaatine varılarak, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacının temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.