Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2013/609 E. 2013/1995 K. 29.03.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/609
KARAR NO : 2013/1995
KARAR TARİHİ : 29.03.2013

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Davacının açmış olduğu iflasın ertelenmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde müdahiller … Tes. Tek. Malz. San. Tic. AŞ. vekili, … AŞ. vekili, TC. … AŞ. vekili ve … AŞ. vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Davacı vekili müvekkili şirketin 2005 yılında kurulduğunu, inşaat taahhüt ve emlak işleri ile iştigal ettiğini, son yıllarda aldığı işlerle aşırı büyüdüğünü, yönetim ve denetim boşluğu doğduğunu, süreç içinde maliyetlerin arttığını, piyasadaki nakit sıkıntısının müvekkiline de yansıdığını ve borca batık hale geldiğini; devam eden beş taahhüt işinden beklenen istihkak alacakları ile biten fakat henüz istihkak ödemeleri tamamlanmayan yedi taahhüt işinden gelecek para ile şirketin borca batıklıktan kurtulmasının mümkün olduğunu ileri sürerek iflasın bir yıl süreyle ertelenmesine ve tedbirlere karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece iddia, müdahil beyanları, kayyım ve bilirkişi raporları ile tüm dosya kapsamına göre, şirketin borca batık durumda olduğu ve sunulan proje çerçevesinde iyileşmenin mümkün bulunduğu gerekçesiyle iflasın bir yıl süreyle ertelenmesine karar verilmiştir.
Kararı, müdahiller … Tes. Tek. Malz. San. Tic. AŞ. vekili, … AŞ. vekili, TC. … AŞ. vekili ve … AŞ. vekili temyiz etmiştir.
İflasın ertelenmesini isteyen kooperatif ve sermaye şirketlerinin borca batık durumda bulunması (bir diğer ifade ile varlıklarının rayiç değerlerinin borçlarını karşılayamaması), fevkalade mühletten yararlanmamış olması ve sunacakları iyileştirme projesi kapsamında mali durumlarının ıslahının imkân dâhilinde görülmesi gerekir (İİK.m.179). Gerek borca batıklığın ve gerek iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olup olmadığının tesbiti özel ve teknik bilgiyi gerektirdiğinden bu değerlendirmelerin yapılması için bilirkişi görüşüne başvurulmalıdır (HMK.m.266). Hâkim de bu raporla o konudaki özel ve teknik bilgi ihtiyacını giderebilmeli ve raporun hukuka uygunluğunu denetlemelidir. Projenin ciddi ve inandırıcılığı öncelikle ve özellikle sermaye ve/veya kârlılığın ne şekilde arttırılacağı ve borca batıklıktan kurtulmanın ne şekilde sağlanacağı somut, belgelere dayalı ve gerçekçi bilgi ve öngörülerden yola çıkılarak tesbit edilmeli, diğer proje unsurları için de bilimsel veriler değerlendirilmelidir.
Somut olayda borca batıklığın belirtilen usulle saptandığı ancak iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olduğu konusunda yeterli incelemenin yapılmadığı anlaşılmıştır. Davacının projesinde herhangi bir kaynak girişinden söz edilmemiş, bu haliyle devam ettiği ileri sürülen taahhüt işlerinin ne şekilde sürdürülüp, sonuçlandırılacağı; malzeme, işçi ücreti ve sair girdilerin ne şekilde finanse edileceği belirtilmemiştir. Diğer taraftan bu işlerin akıbetinin, gerekirse istinabe yoluyla bulunduğu yer mahkemelerince yapılacak keşifle belirlenmesi de talebin sağlıklı biçimde değerlendirilebilmesi için şarttır.
… ve İflas Kanunu’nun 179/b maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği gibi rehinle temin edilmeyen faizlerin teminatlandırılması konusunda da mahkemece yapılması gerekli usuli işlemler yapılmamıştır.
Bu durumda mahkemece projenin ciddi ve inandırıcı olup olmadığı, işletme sermayesinin ve taahhüt işlerinin devamını sağlayacak finansman kaynaklarının belirginleştirilmesinin istenmesi, taahhüt işlerinin durumunun gerektiğinde ilgili yer mahkemeleri istinabe edilmek suretiyle, keşfen belirlenmesi; gerektiğinde işi yaptıran idarelerden bilgi alınması, süreç içindeki uygulamaların projede gösterilen iyileştirme unsurlarına uygun bulunup bulunmadığı hususunda somut verilere dayalı, teknik, denetime elverişli ve detaylı bir inceleme için, dosyanın oluşturulacak uzman bir heyete tevdii ile dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması; bu incelemede önceki bilirkişi raporlarına yöneltilen itirazların giderilmesinin istenmesi; ayrıca işleyecek faizlerin teminatlandırılması için davacıya olanak tanınması ve varılacak uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve hatalı değerlendirmelerle yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle müdahiller vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harçların istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren … gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere ….03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.