Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2013/5920 E. 2013/7393 K. 25.11.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/5920
KARAR NO : 2013/7393
KARAR TARİHİ : 25.11.2013

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

-K A R A R-
1-Mahkeme gerekçeli kararı, davalılardan …’ya 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 17. maddesine ve Tebligat Yönetmeliği’nin 23. maddesine göre usulüne uygun tebliğ edilmemiştir. Tebligat Kanunu’nun 17. maddesine göre belli bir yerde devamlı olarak meslek ve sanatını icra edenlere yapılacak tebliğlerde, önce tebliğe muhatap şahsın aranıp, varsa ona tebliğin yapılması, bu şahıs yoksa aynı yerde daimi memur veya müstahdemlerden biri bulunarak ona yapılması gerekir. Davalıya çıkartılan tebligat daimi çalışan sıfatıyla …’a tebliğ edilmiş fakat davalının bu yerde bulunup bulunmadığında dair bir açıklamaya tebligat parçasında yer verilmemiştir. Davalıya, 7201 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak tebligat yapılmalıdır.
2-Davalılardan …’a yapılan tebligat ta yasaya uygun değildir. Kişiye bilinen en son adresinde tebligat yapılması asıldır. Davalıya yapıldığı belirtilen tebligat parçasında davalının yurtdışında olduğundan bahisle sürekli birlikte oturan ablası … imzasına tebliğ edildiği şerhi vardır. Fakat bu adres, mahkemeye … tarafından 11.02.2013 havale tarihli dilekçe ile bildirilmiş olup, bu adresin davalının doğru adresi olup olmadığı belli değildir. Bu durumda, davalının gerçek adresinin belirlenerek tebligat yapılması gereklidir.
3-Davalılardan … ve …’ın mernis adresleri mahkemeye bildirilmiş olmasına rağmen bu kişilere ilanen tebligat yapılmıştır. Oysa, bu davalılara da 7201 sayılı Kanunun 11/2 ve 21/2 maddeleri uyarınca bu adreste tebligat yapılmalıdır.
4- Davalılardan … ve …’a ilanen tebligat yapılmıştır. İlanen tebligatın ne şekilde yapılacağı gerek Tebligat Kanununun 28. ve gerekse 48.maddesinde gösterilmiştir. Adresinin meçhul olması halinde keyfiyet tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tesbit edilir. Bununla beraber tebliği çıkaran merci, muhatabın adresini resmi veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtasıyla tahkik ve tespit ettirir. Tebliğ memuru tarafından adresi tespit edilemeyen, adres kayıt sisteminde de yerleşim yeri adresi bulunmayan kişinin adresinin tespiti için tebligatı çıkaran merci tarafından adres araştırması yapılır. Tebligatı çıkaran merci, muhatabın adresini öncelikle resmi veya özel kurum ve dairelerden, bunlardan sonuç alınamadığı takdirde kolluk vasıtasıyla araştırabilir ve tespit ettirebilir. Yapılan araştırmalara rağmen muhatabın adresinin tespit edilememesi halinde adres meçhul sayılır. Açıklanan ilkeler dikkate alınmaksızın, davalıların dava dilekçelerindeki adresleri esas alınarak hazırlanan 11.08.1995 (davalı … için) ve 30.08.1995 (davalı … için) tarihli kolluk tutanaklarına göre ilanen tebligat yapılması Tebligat Kanunu ve bununla ilgili yönetmelik hükümlerine aykırıdır. Bu davalılar yönünden açıklandığı şekilde araştırma yapılıp, adres belirlendiği takdirde o adrese tebligat çıkartılmalı, en son ilânen tebliğ yoluna gidilmelidir.
5-Ayrıca ilanen tebliğ yapılan dokuz davalıdan …, …, … ve … dışındakilere olağan usullere göre tebligat yapılmıştır. 4. bentte açıklanan ilkeler uyarınca yapılacak araştırma sonucunda da davalılardan … ve …’ın (… ve … için 2. bentte gerekli açıklama yapılmıştır) tebliğ yapılabilecek adresleri bulunamadığı takdirde, Yargıtay duruşma günü de ilânen tebliğ edileceğinden, duruşma masrafının buna göre gönderilmesi gerekmektedir.
Bu sebeplerle dosyanın mahalli mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda beş bent halinde sayılan eksikliklerin tamamlanması, sonucuna göre Yargıtay duruşma masrafının da hesaplanarak gönderilmesi için dosyanın GERİ ÇEVRİLMESİNE, 25.11.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.