Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2013/4756 E. 2013/5983 K. 02.10.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/4756
KARAR NO : 2013/5983
KARAR TARİHİ : 02.10.2013

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

– KARAR –
Dairemizin ….03.2013 tarihli geri çevirme kararı kısmen yerine getirilmemiştir.
…)7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 35. maddesinin …. fıkrasında kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecbur olduğu, bu takdirde bundan sonraki tebliğlerin bildirilen yeni adrese yapılacağı, ….01.2011 tarihinde 6099 sayılı Kanun’un …. maddesiyle değişik Tebligat Kanunu’nun 35. maddesinin …. fıkrasında ise, adresini değiştiren kimsenin yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresinin de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshasının eski adrese ait binanın kapısına asılacağı ve asılma tarihinin tebliğ tarihi sayılacağı öngörülmüştür.
Somut olayda, birleşen davada davalı …’ın dava dilekçesinde bildirilen adresine usulüne uygun tebligat yapılmış olup, gerekçeli karar aynı adrese tebliğe çıkarılmış ve usulüne uygun tebliğ edilmiştir. Asıl ve birleşen davada davacı vekilinin temyiz dilekçesi geri çevirme kararı üzerine aynı adrese tebliğe çıkarılmış, ancak “boş, ismen tanınmıyor” şerhiyle iade edilmiş, bunun üzerine 35. madde uyarınca … no’lu örnek kapıya yapıştırılarak tebliğ işlemi yapılmıştır. Anılan davalının yeni adresini bildirmemiş olduğu anlaşılmakta ise de, adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresinin bulunup bulunmadığı, yani Tebligat Kanunu’nun 35/…. maddesindeki şartların oluşup oluşmadığı araştırılmadan, temyiz dilekçesinin anılan maddeye göre usulsüz olarak adı geçen davalıya tebliğ edildiği görülmüştür.
İlgili Nüfus Müdürlüğü’nden anılan davalının adres kayıt sisteminde kayıtlı adresi sorulup, adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresinin bildirilmesi ve bildirilen adresin dava dilekçesinin tebliğ edildiği adres olması halinde bu adrese anılan temyiz dilekçesinin Tebligat Kanunu’nun ve Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak tebliğ edilmesi; bildirilen adresin farklı bir adres olması halinde, bu adrese Tebligat Kanunu’nun …/…. ve Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak tebliğ edilmesi;
temyize cevap süresinin beklenilmesi, hükmü katılma yolu ile temyiz etmesi halinde ise temyiz dilekçesinin dosya içerisine konulması, (adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi bulunmadığının bildirilmesi halinde ise dava dilekçesinin tebliğ edildiği adrese, anılan Kanun’un 35/…. maddesine göre tebliği sağlandığından tebliğ ile ilgili başka bir işlem yapılmaması)
…) Davalı kooperatifin tasfiye halinde olduğu dosya kapsamında bulunan genel kurul tutanaklarından anlaşılmış olup, davalı kooperatif adına vekaletname sunan vekilin vekaletnamesinin tasfiyeden önceki yönetim kurulu tarafından verildiği anlaşılmıştır.1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 98. maddesi yollamasıyla TTK’nın 450 ve 219/…. maddeleri uyarınca, tasfiye halindeki kooperatif tüzel kişiliğini davalarda tasfiye memurlarının temsil etmesi gerektiğinden, ilgili Ticaret Sicil Memurluğu’ndan davalı kooperatifin son sicil kaydı getirtilerek, tasfiye devam ediyorsa (ya da kooperatif sicilden terkin edilmiş ise davacı tarafa kooperatifin ihyası için dava açmak üzere süre verilip, ihyası halinde kooperatif tasfiye haline geri döneceğinden) en son görevde olan tasfiye memurlarının isim ve adresleri sorularak, (avukata vekalet veren yöneticiler, aynı zamanda en son görevde olan tasfiye memurları ise başka bir işlem yapılmadan dosyanın iade edilmesi; şayet değilse) en son tasfiye kurulu üyeleri tarafından gerekçeli karar ile asıl ve birleşen davada davacı vekilinin temyiz dilekçesini tebliğ alan anılan avukata verilmiş bir vekaletname varsa sunulmasının sağlanması, bu mümkün olmaz ise gerekçeli kararın ve asıl ve birleşen davada davacı vekilinin temyiz dilekçesinin tasfiye halindeki davalı koopertif tüzel kişiliğine tebliğe çıkarılması, tasfiye memurlarından ya da koşulları oluştuğunda memur veya müstahdemlerinden birine Tebligat Kanunu’nun … ve …. maddeleri ile Tebligat Kanunu’nun uygulamasına dair Yönetmelik’in … ve …. madde hükümleri uyarınca kooperatif adına tebliğ edilmesi halinde işlemeye başlayan temyiz ve temyize cevap süresi beklendikten sonra, kararı temyiz etmeleri halinde temyiz dilekçesinin, dosyaya eklenmesi,
İçin dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine İKİNCİ KEZ GERİ ÇEVRİLMESİNE, 02…..2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.