Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2013/1696 E. 2013/1980 K. 28.03.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/1696
KARAR NO : 2013/1980
KARAR TARİHİ : 28.03.2013

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
İ

İhtiyati tedbire itiraz edenlerin itirazının reddine yönelik hükmün onanmasına ilişkin Dairemizin ……..2012 gün ve 6179 Esas, 7407 Karar sayılı ilamının karar düzeltme yoluyla incelenmesi ihtiyati tedbire itiraz edenler vekili tarafından istenilmekle, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
– KARAR –
İhtiyati tedbir talep eden vekili, asıl ve birleşen davada hukuki işlem ehliyeti olmayan kısıtlı … ile …İnş. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti. arasında inşaat sözleşmesi adı altında bir sözleşme yapıldığını ve 338 ada 115 parsel sayılı taşınmazın tapuda devirinin sağlandığını, bu işlemlerin kötüniyetli ve usulsüz olduğunu ileri sürerek, taşınmaza tapuda devir yasağı konmak ve mevcut inşaatın durdurulmak suretiyle tedbir kararı verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, tedbir talebinin kabulü ile dava konusu taşınmaz üzerindeki bir kısım bağımsız bölümler üzerine tapuda devir yasağı konmasına, taşınmaz üzerindeki inşaatın durdurulmasına karar verilmiştir.
İhtiyati tedbir kararına itiraz edenler vekili, tedbir kararının müvekkillerinin zararına olduğunu, tedbir şartlarının oluşmadığını ve teminat alınmaksızın karar verilmesinin usulsüz olduğunu ileri sürerek, itiraz etmiştir.
Mahkemece, itirazın reddine dair verilen karar, itiraz edenler vekilinin temyiz istemi üzerine, Dairemizin ……..2012 tarih ve 6179 E, 7407 K sayılı kararıyla onanmıştır.
Bu kez, itiraz edenler vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
6100 Sayılı HMK’nın 394/…. maddesine göre; ihtiyati tedbir kararına itiraz hakkında verilen karara karşı, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Buna göre, ihtiyati tedbire itiraz hakkında mahkemece verilen kararların onanmasına ya da bozulmasına dair … kararlarına karşı karar düzeltme hakkı bulunmamaktadır. İtiraz eden vekilinin karar düzeltme istemi, itirazın reddi kararının onanması kararının düzeltilmesine ilişkin olduğundan, kesin olan karara ilişkin karar düzeltme istemli dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenle karar düzeltme istemli dilekçesinin REDDİNE, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ….03.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.