Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2012/6877 E. 2013/1190 K. 28.02.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/6877
KARAR NO : 2013/1190
KARAR TARİHİ : 28.02.2013

MAHKEMESİ :… Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki sıra cetveline şikayetin yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı şikayetin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde şikayetçi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Şikayetçi vekili, … …. … Müdürlüğü’nün 2010/23348 E. sayılı dosyasında düzenlenen sıra cetvelinde, müvekkilin takibe konu alacağının vekalet ücret alacağı olması nedeniyle Avukatlık Kanunu’nun 166. ve İİK’nın 206.maddeleri gereğince rüçhanlı alacak olarak birinci sırada yer alması gerekirken yedinci sırada yer aldığını, ayrıca alacak miktarının 72,847,00 TL iken sıra cetvelinde ….351,58 TL olarak gösterildiğini ileri sürerek, sıra cetvelinin iptali ile müvekkil alacağına sıra cetvelinde birinci sırada, 72,847,00 TL olarak yer verilmesini talep etmiştir.
Şikayet olunan … vekili, şikayetin reddini istemiştir.
Mahkemece, dosya üzerinde yapılan yargılama sonucunda, paylaşıma konu paranın, şikayetçi avukatın çalışmaya başlamasından önce yatırıldığı, bu nedenle şikayetçinin vekalet ücretinin, yatan para yönünden önceliği bulunmadığı gerekçesiyle, şikayetin reddine karar verilmiştir.
Kararı, şikayetçi vekili temyiz etmiştir.
Talep, sıra cetveline yönelik şikayete ilişkindir. Ülkemizin de tarafı olduğu ve Anayasa’nın 90. maddesi gereği iç hukukun bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin …. ve 1982 Anayasası’nın 36. maddelerinde adil yargılanma hakkına yer verilmiştir. 1086 sayılı HUMK’nın 73. maddesi ” Kanunun gösterdiği istisnalar haricinde hakim her iki tarafı istima veyahut iddia ve müdafaalarını beyan etmeleri için kanuni şekillere tevfikan davet etmedikçe hükmünü veremez” hükmünü içermektedir. 6100 sayılı HMK’nın …. maddesinde ise adil yargılanma hakkının en önemli unsuru olarak hukuki dinlenilme hakkı düzenlenmiş, bu hakkın, yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirme yapmasını da içerdiği belirtilmiştir.
İİK’nın …/…. maddesinde ” Aksine hüküm bulunmayan hallerde … mahkemesi, şikayet konusu işlemi yapan … dairesinin açıklama yapmasına ve duruşma yapılmasına gerek olup olmadığını takdir eder; duruşma yapılmasını uygun gördüğü takdirde ilgilileri en kısa zamanda duruşmaya çağırır ve gelmeseler bile gereken kararı verir.” hükmüne yer verilmiştir. Kanunda açıklık bulunmayan hallerde, duruşma yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirine bırakılmış ise de; öngörülen takdir hakkı mutlak bir seçimlik hak olmayıp, halin icabına göre değerlendirilmesi gereken bir takdir hakkıdır. Sıra cetveline karşı şikayette bulunulması halinde bu takdir hakkının duruşma yapılarak kullanılması kanunun amacına uygun düşer. Mahkemenin takdirine göre duruşma açılmasının gerekli görüldüğü hallerde ilgililerin duruşmaya çağrılması yasal bir gerekliliktir. Şikayet sonunda hakları haleldar olabilecek alacaklıların savunma
haklarını kullanabilmeleri ve adalet dengesinin sağlanabilmesi bakımından takdir hakkı, duruşma açılması yönünde kullanılmalıdır. Şikayet nedeniyle verilecek karardan etkilenecek olanlara şikayet dilekçesi tebliğ edilerek, taraf teşkilinin sağlanması gerekir.
Somut olayda, davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan HMK’nın basit yargılama usulüne ilişkin 316. vd. madde hükümleri uyarınca yargılamanın yürütülmesi, taraf teşkilinin sağlanması, İİK’nın …. maddesi uyarınca duruşma açılması, tahkikatın duruşmalı olarak yapılması, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, evrak üzerinden karar verilmesi usul ve yasaya aykırı ise de, şikayetin reddine karar verilmesinin doğru olması karşısında, bu yanlışlıklar sonuca etkili olmayacağından, bozma nedeni yapılmamıştır.
Bu açıklamalara, dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, şikayetçi vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, şikayetçi vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan … Mahkemesi kararının İİK’nun 366. maddesi uyarınca ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, kararın tebliğinden itibaren … gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak ….02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.