Yargıtay Kararı 23. Hukuk Dairesi 2011/4951 E. 2012/3116 K. 25.04.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 23. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/4951
KARAR NO : 2012/3116
KARAR TARİHİ : 25.04.2012

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

-K A R A R-

7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 21/1 maddesinde “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir.İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” hükmüne; Tebligat Tüzüğü ‘nün 28 nci maddesinde ise; ” Muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiç biri gösterilen adreste bulunmazsa tebliğ memurunun adreste bulumama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu veya meclisi üyeleri zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp altını imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir. ” hükmüne yer verilmiştir.
Asıl davada davacı … vekili adına gerekçeli kararın tebliği için çıkarılan tebligat parçası incelendiğinde muhatabının adreste bulunmama nedeni yazılmadığı gibi beyanı alınan kişinin imzası olup olmadığı da anlaşılamamıştır. Bu haliyle gerekçeli karar asıl davada davacı vekiline usulüne uygun olarak tebliğ edilmemiştir. Gerekçeli kararın asıl davada davacı vekiline Tebligat Kanunu ve Tebligat Tüzüğü hükümlerine uygun olarak tebliği ile temyiz süresi de beklenerek gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 25.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.