Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2018/7159 E. 2018/19348 K. 20.09.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/7159
KARAR NO : 2018/19348
KARAR TARİHİ : 20.09.2018

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde kobi yönetmen yardımcısı olarak çalışırken iş sözleşmesini istifaya zorlanması sebebiyle feshettiğinden bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ve bu karar taraflarca temyiz edilmiştir. Temyiz incelemesi sonucunda verilen karar bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonrasında aldırılan bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, taraflar süresinde temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının fazla mesai yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Bozmaya uyulmakla bozma lehine olan taraf yönünden usulü müktesep hak oluşur ve bozmaya uygun araştırma yapılması zorunluluğu doğar. Bozma kararında fazla mesai konusunda “ Somut olayda, dinlenilen davacı tanıkları genel olarak çalışmaların haftanın 5 günü 09.00-20.00 saatleri arasında olduğunu, ayda bir cumartesi günü ise 10.00-17.00 saatleri arasında çalıştıklarını beyan etmişlerdir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda bu yasal düzenlemelere aykırı olarak fazla mesainin aylık olarak yapılmış olması, iş akdindeki fazla mesainin ücrete dahil olduğu hükmünün dikkate alınmaksızın hüküm kurulmuş olması hatalıdır.” şeklinde bozma yapılmıştır. Mahkemece, bozmaya uyma kararı verildiği halde gerekçesiz şekilde bozmaya aykırı hesap yapılması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 20/09/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.